Uuterwaerdt: Van echt of vals?

Er zijn van die boeken en strips waar je gewoon blij van wordt, omdat ze je vermaak op zeer hoog niveau bieden. Uuterwaerdt van Herman Roozen en Daniel van den Broek, waarvan onlangs het tweede deel verscheen, is zo’n strip.

Het verhaal van Uuterwaerdt 2 Van echt tot vals is snel verteld. Barones van Wavel heeft een schilderij ‘De slag bij Zwaagdam’ van schilder Johannes Zwaagdam cadeau gekregen. Volgens haar broer Maurits is het schilderij een vervalsing. Samen met de geschiedenisstudent Herald Berkhout, die af en toe ook helpt in de huishouding, gaat de barones op onderzoek uit bij kunsthandel Van Echt. Daar hangen nog meer schilderijen van dezelfde kunstenaar, alle in het bezit van rijke adellijke families. Maar of ze echt zijn ….

Tekenaar Daniel van den Broek is in zijn element in deze strip. Hij tekent met zwier in een stijl die net tegen het realisme aanligt. De nadruk legt hij op de personages en veel minder op de achtergronden die daardoor sober blijven. Het verhaal krijgt daardoor extra vaart. Aan die hoofdfiguren besteedt hij dan wel veel aandacht, waardoor ze ook echt levende en levendige karakters worden.

Ook scenarist Herman Roozen is op dreef. Meligheid is aan deze schrijver van onder andere de Ruijter, wel besteed. Ook in Uuterwaerdt kan hij het niet laten. Af en toe mist hij daarmee de plank, maar over het algemeen weet hij het goed te doseren. En Roozen moet oppassen dat zijn grappen niet ten koste gaan van de helderheid van de vertelling. Dat zijn echter detail opmerkingen, want Roozen en Van den Broek hebben met Van echt of vals?  een heerlijk avontuur neergezet, waar je wel een uurtje mee zoet bent. En dan nog een uur om de fijne tekeningen nog eens extra te bestuderen.

Is er dan verder niets aan te merken op deze serie. Jawel! Het gerucht gaat dat deel 2 ook gelijk het laatste deel is. Misschien kan de lezer daar iets aan doen door deze strip massaal te kopen.

Uuterwaerdt 2

Boekgegevens

Herman Roozen en Daniël van den Broek, Aangeraakt, Uitgeverij Strip2000, v ISBN 978 94 628 0011 3  (€ 8,95)

Berichten gemaakt 5329

Eén gedachte over “Uuterwaerdt: Van echt of vals?

  1. Oei, ik hoop niet dat deel het laatste deel is! De makers beginnen, wat mij betreft, nu pas een beetje op gang te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven