Interview Maarten Buser: ‘De lezer moet toch zelf zijn weg vinden in de bundel.’

Dat je niet gepubliceerd hoeft te hebben om erkend te zijn laat dichter en recensent Maarten Buser zien. Voordat hij debuteerde speelde hij zichzelf namelijk al regelmatig in de kijker.

Buser stond afgelopen jaar in de finale van Write Now! en websites als De Optimist publiceerden zijn gedichten. Deze maand kwam zijn debuutbundel Club Brancuzzi uit, waarmee hij de stap naar het ‘formele dichterschap’ heeft gezet. Aan de Boekenkrant vertelde hij hoe dat gegaan is.

Hoe is de publicatie van Club Brancuzzi tot stand gekomen?
‘Er stonden drie gedichten van mij op een website, Passionate Platform, en op basis daarvan kreeg ik een mail van Huub Beurskens. Ik kende hem van naam, maar had nog nooit contact met hem gehad en vroeg me af waarom hij mij mailde. Hij vertelde dat hij een poëziereeks ging cureren, bij uitgeverij Koppernik. De gedichten op de website kwamen niet uit de bundel waar ik mee bezig was, maar toen heb ik meer werk daaruit opgestuurd en daar waren Huub en de uitgeverij geïnteresseerd in. Ze lazen de gedichten aandachtig en het klikte met Huub en met Bart Kraamer van de uitgeverij, dus toen heb ik in april 2015 het contract getekend.’

Sommige gedichten in de bundel doen denken aan het werk van de Nijmeegse dichter Dennis Gaens. Ook jij schrijft verhalende gedichten over hedendaagse personages, met een vriendengroep als uitgangspunt.
‘Dennis is absoluut een goede dichter, maar ik weet niet of hij echt een voorbeeld voor me is. Het is wel zo dat we min of meer tegelijkertijd met iets vergelijkbaars bezig waren. Voordat zijn tweede gedichtenbundel Schering en inslag uitkwam las ik ergens dat het een verhalende bundel zou worden, en toen ik hem tegen kwam bij Onbederf’lijk Vers zei ik wel: “Hé man, daar ben ik ook mee bezig!” Maar dat vond ik geen probleem.
‘Dennis heeft een sterke bundel geschreven, en hij heeft ook meegelezen met de mijne. Uitzien met D, de debuutbundel van Mischa Andriessen, is eerder een inspiratie voor me geweest. Die bundel is ook verhalend en gaat over twee vrienden die ergens de zomer doorbrengen in een huisje. Die gedichten zijn erg kaal en bestaan vooral uit scènes, en daar heb ik veel van geleerd.’

Wat zijn belangrijke thema’s in de bundel?
‘Voor mijn gevoel gaat de bundel over opgroeien en volwassen worden. Dat klinkt meteen heel achterflappig, maar zo is het wel. De personages in de gedichten zijn naar mijn gevoel net klaar met studeren en gaan een baan zoeken. Maar ik wilde ook een hoop impliciet laten. Wat ik niet interessant vind om in te vullen, vul ik niet in. De lezer moet toch zelf zijn weg vinden in de bundel.’

Je treedt ook regelmatig op met jouw gedichten. Schrijf je anders bij een optreden?
‘Voor mij is het papier absoluut het belangrijkst. Optreden is fijn, maar als ik optreed wil ik dat ook de mensen in de zaal het een beetje leuk hebben. Het probleem is dat mijn gedichten gewoon heel kort zijn, daar ben je echt zo doorheen. Dus als ik tien minuten of een kwartier optreed kan ik twaalf gedichten doen, of zo’n zeven en tussendoor een praatje maken met het publiek. Het scheelt als je contact maakt met de zaal, dat heb ik wel gemerkt. Meestal zeg ik: “Ik ben waarschijnlijk banger voor jullie dan jullie voor mij.” Dat breekt het ijs wel. Aandacht trekken is niet zo moeilijk, het is moeilijker om de aandacht vast te houden.’

Wat verwacht je van de toekomst nu jouw debuutbundel verschenen is?
‘Ik denk dat het een reëel scenario is dat ik een deel van mijn geld ga verdienen met optreden en met freelancen als journalist en recensent, maar het liefst wil ik gewoon een vaste baan. De dichter Wallace Stevens bijvoorbeeld was bankier. Hij moest echt tijd vinden om te schrijven, maar hij kon wel mooie kunst kopen. Dat heeft toch ook wel wat, niet? En verder hoop ik natuurlijk dat de bundel goed wordt ontvangen, dat vind ik op het moment het belangrijkst.’

Club Brancuzzi

Boekgegevens

Maarten Buser, Club Brancuzzi, Uitgeverij Koppernik, ISBN 978 94 923 1310 2 (€ 15,00)

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven