Crossing Border 2015: een voorproefje

Van 12 tot 17 november strijken tientallen nationale en internationale auteurs neer op het Crossing Border Festival in Den Haag. Wij geven alvast een voorproefje.

Crossing Border is sinds enkele jaren gastheer van de ECI literatuurprijs (voorheen AKO literatuurprijs). Het festival opent dan ook met de bekendmaking van de winnaar voor het beste Nederlandstalige boek.
Op vrijdagavond komen drie schrijvers samen die allemaal een bijzondere band hebben met de Duitse stad Hamburg. Naast theaterschrijfster en regisseur is Nino Haratischwili ook een begenadigd auteur, en dat in het Duits, de taal die ze pas op haar twaalfde leerde. Karen Köhler was jarenlang actrice, maar schrijft tegenwoordig theaterstukken en proza. Saša Stanišic was veertien toen hij met zijn ouders vluchtte uit Bosnië. Zij roman De nacht voor het feest gaat over zijn nieuwe thuisland, Duitsland. Ook Atticus Lish, Inge Schilperoord, Niña Weijers en Nir Baram zullen op de vrijdagavond over hun werk vertellen.
Met slechts vier romans op haar naam wordt Marilynne Robinson toch als een van de belangrijkste auteurs van de Verenigde Staten gezien. Op zaterdagavond zal ze spreken over haar nieuwste boek Lila, dat prompt werd genomineerd voor een van de belangrijkste literaire prijzen van Amerika: The National Book Award. Naast Robinson geven ook enkele schrijvers uit het Nederlands taalgebied acte de présence. Leon de Winter, Peter Terrin, Gustaaf Peek en Ilja Leonard Pfeijffer vormen slechts een kleine greep uit het bomvolle zaterdagavondprogramma.
De zondag van Crossing Border is traditioneel voor de jongste leesliefhebbers. Onder de titel Little Raven maken kinderboekauteurs en illustratoren als Micha Wertheim en Pépé Smit hun opwachting. Wertheim zal zich samen met muzikant Arno Bakker door zijn prentenboek De Hik heen hikken.
Crossing Border wordt op dinsdag 17 november afgesloten door Salman Rushdie. Onlangs verscheen zijn nieuwste roman, Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten, een mengeling van geschiedenis, mythologie en een tijdloos liefdesverhaal met een Oosters tintje.

Kijk voor het volledige programma en de kaartverkoop op www.crossingborderfestival.nl

36 Affiche Crossing Border 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven