Column Onze Taal: Leesinfluencers

               

De redactie van Onze Taal  zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer: Wie niet leest is gek van Naomi Smits.

               

Raymond Noë

Nederlandse en Vlaamse leerlingen lezen steeds minder goed en minder graag, zo blijkt uit allerlei internationaal onderzoek. En het vreemde is dat er nog niet zo lang geleden nog niets aan de hand was. Eind vorige eeuw waren Nederlandstalige leerlingen qua leesgedrag- en vaardigheid boven in de ranglijsten te vinden, maar nu lijken ze dus in een soort vrije val te zitten. Hoe dat komt? Enerzijds zijn er de verleidingen van het internet, die kinderen uit de boeken houden, maar anderzijds pakken ook de overheid en de scholen het probleem niet adequaat aan. Het leesonderwijs laat het liggen, en het is zelfs zo erg dat momenteel 25 procent van de vijftienjarigen het risico loopt de rest van hun leven laaggeletterd te blijven, met alle gevolgen van dien. Want wie niet goed kan lezen, kan ook vaak niet goed meedoen in de maatschappij.

Iemand die dit probleem met volle overgave te lijf gaat, is Naomi Smits. Ze is leerkracht op een basisschool en probeert met groot enthousiasme (en met succes) haar leerlingen aan het lezen te krijgen. Hoe ze dat doet, legt ze uit in Wie niet leest is gek. Dit boek is vooral bedoeld voor haar collega’s, die in haar ogen vaak veel te ongemotiveerd en ongeïnteresseerd zijn als het om lezen gaat. Leerkrachten lezen niet meer, en al helemaal geen kinderboeken, en voelen doorgaans heel weinig aandrang om er meer mee te doen dan het leerplan voorschrijft. En dat terwijl de leerkracht volgens Smits juist een influencer kan zijn, die uitstraalt hoe leuk boeken zijn en hoe fijn het is ze te lezen – en in haar boek geeft ze tips, verhalen en lesideeën voor hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Hoe je als leerkracht een lezer wordt, en vervolgens je leerlingen lezers laat worden.

Naomi Smits. Wie niet leest is gek. De lezende leerkracht, illustraties: Mieske, Uitgeverij Pica, 208 pagina’s (€ 19,95)

Deze column verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2023.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven