Boekhandel Veenendaal: Ondernemende thrillerverkoopster 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand gingen we langs bij Boekhandel Veenendaal in Amersfoort, waar op dit moment de Stoerste Thrillerverkoopster van Nederland rondloopt: Mabel van Zijl. 

Boekhandel Veenendaal ontstond in 1902 als christelijke boekhandel, maar 121 jaar later is het een mooi gesorteerde boekhandel met een breed assortiment. Met overal hoeken en gaten om tussen de boeken te snuffelen, en zelfs een bovenverdieping, is de winkel niet meer weg te denken uit Amersfoort. Wie verder naar achteren loopt, stuit op het -tafeltje dat is ingericht door medewerker Mabel van Zijl, dit jaar benoemd tot Stoerste Thrillerverkoopster van Nederland. ‘Het overviel mij, ik sta al een paar jaar op de shortlist en vorig jaar stuurde ik een paar vriendelijke mailtjes. Toen dacht ik dit jaar: het zal wel, de shortlist is ook weer leuk.’ 

Uitgeverij De Fontein heeft deze titel vijf jaar geleden in het leven geroepen. ‘Ik ben de vijfde op rij,’ zegt Van Zijl. ‘Toen ik de Stoerste werd, ben ik langsgegaan bij De Fontein. Daar gaf ik aan dat ze iets met sociale media moeten doen. Nu zijn er sociale media-accounts van de Stoerste Thrillerverkoopsters. Daar zit ik nu vooral op, omdat ik de titel dit jaar draag.’ 

Het is haar voornemen om het merk Stoerste Thrillerverkoopster meer op de kaart te zetten: ‘Ik mag me in de winkel nog meer met de inkoop van de thrillers bemoeien. Ik ben ook gevraagd om voor Margriet.nl elke week vijf thrillertips te geven. Ik hoorde dat op het eerste artikel al zesduizend keer geklikt is!’ 

Zelf zit Van Zijl natuurlijk ook helemaal in de thrillerwereld. Een goede thriller moet volgens haar echt intrigerend zijn. ‘Ik las dit jaar al 52 boeken. Mijn favoriet op dit moment is een boek dat net uit is: De Man met Duizend Gezichten. Het is een debuut van iemand die normaal gesproken podcasts maakt. Ik mocht het boek al eerder lezen en wilde dat mijn collega dat ook ging doen, want ik moest er wel met iemand over kunnen praten.’  

Terug naar de boekhandel. Op de vraag ‘Wat maakt Boekhandel Veenendaal bijzonder?’ heeft Van Zijl wel een antwoord: ‘We hebben een breed assortiment en zijn een ontzettend leuk team met verschillende smaken qua boeken. Collega’s blijven ook hangen. Ik werk hier zelf al bijna dertig jaar. Wij houden echt van onze klanten.’ 

Wat Van Zijl ook mee wil geven, is de steun aan lokale boekhandels. ‘Sommige mensen blijven zeggen dat ze liever online bestellen. Ik antwoord dan altijd: “Doe dat asjeblieft bij een lokale boekhandel. Het maakt mij niet uit welke, als hij maar van steen is.” Zo steun je die boekhandel ook weer. We willen niet dat boekhandels uit het straatbeeld verdwijnen. Dat is het saaiste wat er is.’ 

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2023.
Benieuwd geworden naar een andere Boekenkrant-boekhandel? Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven