Boekhandel Jimmink: Ambachtelijk ouderwets

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand gaan we op bezoek bij Boekhandel Jimmink in de Rivierenbuurt in Amsterdam, waar we spreken met eigenaar Gert-Jan Jimmink, die al vanaf 1978 de boekwinkel beheert.

Boekhandel Jimmink staat onder andere bekend om de bijzondere geschiedenis die achter de winkel schuilgaat. Het is de boekhandel waar Anne Frank ooit haar dagboek kocht, dat nu over de hele wereld gelezen wordt. Gert-Jan vindt het belangrijk om deze geschiedenis levend te houden. ‘Je bent ook een sociale instelling, niet alleen een boekhandel. Mensen komen met hun lief en hun leed. Ik ben zelf historicus, en doorgeven van wat er in de wijk gebeurt is ontzettend belangrijk. Daarom was het een prachtig aanknopingspunt om te zeggen: het is zo belangrijk om ergens een plek te hebben waar die 14.000 vermoorde buurtgenoten herdacht worden. Daar staat Anne model voor.’ De winkel heeft daarom ook een aparte afdeling voor boeken over Anne Frank, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
Naast deze mooie historie is Boekhandel Jimmink ook de ideale ‘snuffel’-boekhandel, met stapels en stapels boeken. ‘Wij proberen een “ouderwetse,” algemene boekhandel te zijn, waar je eindeloos kunt snuffelen,’ vertelt Gert-Jan. ‘Ook hebben we heel veel boeken die je elders niet meer vindt. We hebben bijvoorbeeld een collectie aan XXL-boeken, die nergens anders ter wereld meer verkrijgbaar zijn. Daarnaast willen we zorgen voor gezelligheid en goed advies geven. De moeilijkste vragen vind ik vaak het leukst.’
Benieuwd naar de winkel? Je kunt op hun website, www.boekhandeljimmink.shop, niet alleen meer lezen over de geschiedenis, maar ook virtueel een kijkje nemen in de boekhandel. Ook kun je er virtueel het gerestaureerde huis bekijken waar Anne Frank voor het onderduiken woonde.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven