Boekhandel Amesz: Service tot in de hemel 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand gingen we langs bij Boekhandel Amesz in Rotterdam. Met nog maar een stap in de boekhandel voel je de warmte, waarmee je door de dames van Amesz verwelkomd wordt.  

De boekhandel is in de Amesz-familie van generatie op generatie doorgegeven. Inmiddels zijn tweelingzussen Marga en Miriam Roodhorst de vierde generatie die de knusse winkel hebben overgenomen. De geschiedenis van Boekhandel Amesz neemt ons mee terug naar de boekbinderij uit 1886. Toen de panden aan de Voorschoterlaan werden gebouwd, trok Jacobus Amesz met zijn gezin in. Langzamerhand werd Amesz steeds meer een boekhandel.  

Marga werkt hier al sinds haar zeventiende. ‘Ik kan me helemaal geen leven zonder boeken voorstellen, niet zonder boeken lezen, maar ook niet zonder boeken aanraden, meegeven of bespreken.’ Miriam kwam hier werken toen beide dames kinderen kregen. In 1999 besloten ze het samen over te nemen. ‘Het is elke dag hetzelfde, maar ook elke dag anders.’ Ook als het een rustige dag is, is het nooit saai, want dan wordt er gewoon een nieuw boek gelezen. ‘Zo proef je een beetje van een boek, en kun je het beter adviseren.’ 

Vader Gijs Roodhorst gaf zijn dochters bij de overdracht het volgende advies mee: ‘Je moet niet klein zijn in het grote, maar groot zijn in het kleine.’ Hiermee doelde hij op doen waar je goed in bent. ‘Hoe klein het ook is. Het bezorgen van een potlood bijvoorbeeld. Dat doe je, daar ga je niet om zeuren. Dat kleine, dat maakt jou juist groot, dan ben je meer waard dan een megastore.’ Boekhandel Amesz heeft een vertrouwen in klanten, zoals je nog maar weinig ziet. ‘Bij de Albert Heijn kun je niet zeggen: “O, ik ben m’n pas vergeten, ik betaal morgen wel.” Hier kan dat wel, want dat vertrouwen is er over en weer,’ vertelt Miriam.  

Dan de brandende vraag: is er een opvolger in de familie? Momenteel moeten de dames in ieder geval nog vier jaar door tot ze met pensioen mogen. ‘Of we gaan door tot we zeventig zijn!’ lacht Marga. Niemand zou willen dat Boekhandel Amesz stopt. ‘Onze klanten zijn ons dierbaar, maar wij zijn hen ook dierbaar.’ Stoppen staat nog niet op het programma, maar wie Amesz gaat overnemen blijft een verassing.  

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie mei 2023.
Benieuwd geworden naar een andere Boekenkrant-boekhandel? Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven