Nieuwe titel: Scherprechters van de geest

Een nieuwe titel van een eveneens nieuwe uitgeverij, Ertsberg genaamd. Scherprechters van de geest gaat over het geestelijk landschap van Duitsland. Met de Duitse verkiezingen van september 2021 een actuele titel, gezien het einde van het tijdperk-Merkel.

Debatteren is de Duitsers een lust. Hun politieke cultuur wordt beheerst door debat. Over de natie, dictatuur, oorlog en verwerking van het dramatische verleden, tot democratie en migratie. Debatten die ook in Vlaanderen en Nederland aanbelangen en beroeren. Het verschil: Duitse politici, denkers en publicisten gaan nog veel scherper met elkaar in de clinch dan wij. Ze graven ook heel wat dieper, tot op het bot. Dat is eigen aan de Duitse geest. Die uit zich in grondige redeneringen en diepzinnige bewoordingen.
De kunst bestaat erin die ‘scherprechters van de geest’ aan de tand te voelen en hun visies, gedachten en oordelen naar een Nederlandstalig publiek over te brengen. Dirk Rochtus doet dat op een bevattelijke en vlot geschreven manier. Dit boek bevat een uitgebreid essay over het einde van het Merkeltijdperk en meer dan 50 artikelen over cultuur, geschiedenis, de werking van de staat en de links-rechts-tegenstelling. Rochtus gidst de lezer door verschillende invalshoeken en stoot op inzichten die helpen de eigen positie in de samenleving en het politieke bestel van deze tijd te doorgronden. Met een woord vooraf van Jan Leyers.

Dirk Rochtus, Scherprechters van de geest, Uitgeverij Ertsberg, 312 pagina’s (€ 24,95)

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven