Self-publishing is populair

Er lopen heel wat mensen rond die stiekem wel een boek zouden willen schrijven. Bij veel van deze mensen blijven de ideeën helaas in hun hoofd zitten en komt het er nooit daadwerkelijk van. Degenen die het lukt om hun hersenspinsel op papier te zetten, moeten vechten om niet op de ongelezen stapel terecht te komen. Het is dan ook geen wonder dat self-publishing groeit aan populariteit en het lijkt dat het ook iets van zijn status als ondergeschoven kindje kwijt te raken.

Een van de grote voordelen van het tijdperk van digitale media is het steeds grotere gemak en de directheid waarmee informatie gedeeld kan worden. Dit heeft ook invloed op de boekenmarkt. Steeds meer auteurs beginnen gebruik te maken van alternatieve opties en geven zelf hun boek uit zonder de tussenstap van een uitgever. Een kleine zoektocht op google geeft al een tal van sites die claimen de aspirant-schrijver op weg te helpen. Afgelopen jaar werd de site Brave New Books gelanceerd, een samenwerking van Bol.com, Singel Uitgevers en Mijnbesteller.nl. Volgens de website is hét self-publishingplatform dat iedere schrijver in staat stelt om op een professionele wijze een boek uit te geven en te verkopen aan een miljoenenpubliek.’

De toename van in eigen beheer uitgegeven boeken is niet onopgemerkt gebleven. The Guardian meldt dat het marktaandeel van in eigen beheer uitgebrachte boeken uit 2013 in het Verenigd Koninkrijk met 79% is gegroeid. In datzelfde artikel schrijft Steve Bohme, onderzoeksdirecteur bij Nielson Book, dat er steeds minder gedrukte boeken worden gepubliceerd, maar dat het aantal e-books toeneemt. ‘Dit wordt voor een groot gedeelte aangestuurd door self-publishing, wat een veel hogere groeisnelheid heeft,’ aldus Bohme.

Ook in Nederland lijkt self-publishing een belangrijke rol te spelen voor e-books. De Nederlandse e-bookmarkt is vrij klein: in 2013 vormden e-books 3,2 % van de algemene boekenomzet, maar de afzet is sinds 2012 wel van 1,2 naar 1,95 miljoen exemplaren gegroeid. Pieter Swinkels van Kobo, een bedrijf dat e-readers en e-boeks aanbiedt, constateert via NuTECH dat de content-verkoop niet direct het verkoop van de e-readers zelf volgt. Swinkels: ‘We zien dat content-verkoop enorm groeit, maar een deel van de e-bookverkoop is aan het verschuiven naar niet-reguliere uitgevers. Self-publishing bijvoorbeeld.’

Opvallend is dat de gemiddelde prijs van in eigen beheer uitgebrachte e-books volgens een infographic van Pumbo.nl in Nederland rond de € 10,96 was. In Groot-Brittannië kosten dit soort boeken over het algemeen minder dan een pond – al zijn de prijzen aan het stijgen. Op Amazon.com zijn voor de Kindle zelfs veel in eigen beheer uitgebrachte boeken te vinden die (tijdelijk) gratis zijn. Maar het zijn niet alleen lage prijzen zijn die mensen ertoe aanzetten zelf-gepubliceerde boeken te kopen. Volgens Steve Bohme krijgen auteurs in self-publishing steeds vaker een achterban, net als auteurs die op reguliere wijze uitgegeven worden.

The Guardian is samen met Uitgeverij Legend Times in april begonnen met een maandelijkse prijs voor de beste zelf-gepubliceerde boeken. De winnaar zal worden gerecenseerd in The Guardian. In het artikel waarin de wedstrijd wordt aangekondigd wordt geschreven dat ‘self-publishing in toenemende mate gezien [wordt] als een reële optie voor auteurs’ en dat het niet langer wordt gezien als een ‘vies woord’. Er zijn ook schrijvers die via self-publishing een agent vinden en zo alsnog regulier worden uitgegeven. Toch zijn er ook kritische geluiden en maken sommigen zich zorgen om de kwaliteit van in eigen beheer uitgegeven boeken.

Er zijn behoorlijk wat afwegingen te maken voor een schrijver wat betreft het uitgeven van een boek. Wat de beste route is, is uiteindelijk een afweging die ieder schrijver zelf moet maken. Het is in ieder geval duidelijk dat de ideeën die mensen hebben niet in hun hoofd hoeven te blijven.

Bron: bravenewbooks.nl/theguardian.com/ nutech.nl/pumbo.nl/ kvb.nl/
Foto: Design Continuum 

 

Berichten gemaakt 5330

Eén gedachte over “Self-publishing is populair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven