Boekfragment: Het Darwin Dilemma

In deze thriller van Han Thomas – ook wel de Nederlandse Dan Brown genoemd – doet wetenschapper Mark Enquist een grote ontdekking in een van de piramides in Egypte. Er zijn echter vele kapers op de kust…

Gloedvol staken de monumentale bouwwerken uit de oudheid af tegen de nachtelijke hemel. Het meest imposant was de sprookjesachtig verlichte piramide van Cheops, de Grote Piramide, die als enige van de zeven klassieke wereldwonderen tot op de dag van vandaag bewaard was gebleven. Eens waren de miljoenen op elkaar gestapelde stenen bedekt met een spiegelgladde mantel van wit kalksteen, maar tegenwoordig werd de buitenkant van de piramides enkel gevormd door manshoge, trapsgewijs gestapelde blokken.

Aan de zuidzijde van de piramide van Chefren, de middelste van de drie, klom een donkere gestalte omhoog. Gejaagd keek hij omlaag om te zien of hij nog gevolgd werd. Het kostte hem zichtbaar moeite om de steile wand te beklimmen. Hijgend hees hij zich laag voor laag omhoog over de brokkelige treden. Na ongeveer veertig treden stopte hij met klauteren en liet zich op een brede richel behoedzaam op zijn buik zakken. De kleine platte cassette die hij steeds angstvallig omklemd had, legde hij voor zich neer. Na enkele ogenblikken had hij zijn ademhaling weer onder controle en voorzichtig keek hij over de rand. Wat hij zag stelde hem gerust, want op de treden onder hem was niemand te zien. Het leek erop dat hij door de roekeloze beklimming zijn achtervolger had kunnen afschudden. Voorlopig was hij veilig.

Buiten zijn zicht klom aan een andere zijde nog iemand omhoog. De linkerhand van deze klimmer was in een grauw verband gewikkeld, waardoor hij bij elke trede een pijnlijke grimas trok. Blijkbaar verkeerde hij in een uitstekende conditie, want ondanks zijn verwonding bewoog hij zich lenig als een kat naar boven. Toen hij hoog genoeg was, stopte hij met klimmen en schuifelde behoedzaam naar de rand van de piramide tot hij uitkeek op de andere zijde. In de verte zag hij de lichten van Cairo. Zijn doelwit bevond zich enkele treden onder hem, precies zoals hij had verwacht. Geruisloos begon hij af te dalen en aangekomen bij zijn slachtoffer bukte hij zich en greep met zijn gezonde hand razendsnel de cassette.

De voortvluchtige werd volledig overrompeld. Hij was bijzonder op zijn hoede geweest, maar dat er gevaar van boven zou kunnen dreigen was geen moment in hem opgekomen. Verbouwereerd wilde hij opkijken, maar zijn hoofd werd door een schoenzool ruw terug op de stenen getrapt. Even werd het zwart voor zijn ogen. Zijn kaak voelde als verdoofd en zijn wang begon te branden door de ontstane schaafwond. Ook zonder op te kijken wist hij dat dit de man moest zijn die hem vanavond had achtervolgd over het plateau van Gizeh. Angstig bleef hij liggen. Het had geen zin om zich te verzetten, want hij wist dat hij fysiek niet tegen hem was opgewassen.

Tevreden opende de achtervolger de cassette. De binnenkant was bekleed met schokbestendig materiaal. Gebiologeerd staarde hij naar de inhoud, waardoor de aandacht voor zijn opponent wat verslapte. Die greep zijn kans. Hij worstelde zich onder de voeten van zijn belager vandaan en deed een uitval naar de cassette. Er ontstond een korte worsteling, maar omdat het krachtsverschil te groot was had de aanvaller zijn slachtoffer snel weer onder controle. De cassette viel echter naar beneden en de glazen inhoud spatte tientallen meters lager rinkelend uit elkaar op de stenen.

Boekgegevens

Han Thomas, Het Darwin Dilemma, Uitgeverij Conserve, 482 pagina’s (€ 19,99)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2018.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven