Boekfragment: Bagels en een bakkie troost

Marit gelooft graag dat ze gelukkig is als vrijgezel, maar als ze tijdens een avondje stappen haar ex weer ziet, besluit ze meer nodig te hebben dan het ‘bakkie troost’ dat ze in Bagels & Beans aan haar klanten serveert.

Ik zit met een kop koffie achter mijn laptop achter in de zaak de administratie te doen als Sara binnenkomt.

‘Goeiemorgen.’

Ik kijk op als ik de toon in haar stem hoor en bestudeer haar gezicht. ‘Hoi Saar, alles oké?’

‘Ja hoor.’ De glimlach die ik van haar krijg is geforceerd, dat kan ik vanaf hier zien.

Sara loopt naar het apparaat om voor zichzelf een glas thee te pakken. Ik ken haar goed genoeg om te weten dat er wel degelijk iets is, maar dat ze het er verder niet over wil hebben. In ieder geval niet nu.

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af naar bijna vier jaar geleden. Onze wereld, van mijn broertje Manuel en mij, stortte abrupt in toen we het verpletterende bericht kregen dat onze ouders door plotselinge ijzel bij een auto-ongeluk betrokken waren geraakt en dat ze allebei om het leven waren gekomen. Mijn moeder was op slag dood; mijn vader overleed later in de ambulance. Het nieuws dat de agenten me brachten sloeg in als een bom, alleen ging die bominslag op de een of andere manier niet gepaard met de herrie en het kabaal van een explosie. De verwoesting was er wel, vooral vanbinnen, maar het leek alsof ik dat niet kon zien en al helemaal niet kon voelen.

Er kwamen destijds zoveel dingen op me af dat ik zorgvuldig over de puinstukken heenstapte om er niet over te struikelen. Ik moest overeind blijven; er moest een dubbele begrafenis worden geregeld, we moesten van alles voor Manuel regelen, want hij was nog maar dertien en had een voogd nodig. Er was papierwerk, heel veel papierwerk. Wat ging er met de Bagels & Beans-vestiging van mijn ouders gebeuren?

Jacodine van de Velde, Bagels en een bakkie troost, Dutch Venture Publishing, 300 pagina's (€ 17,95)

Dit fragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie januari 2022.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven