Boekentour: Boekenwurmen moeten in Zwolle zijn 

Groene parken die omringd worden door water en geitjes, een grote kerk uit 1512 waarvan alle hoeken en gaten zijn volgepropt met boeken, een boekencafé waarin je jezelf helemaal onderdompelt in de Engelse cultuur: als boekenwurm is Zwolle de ideale plek om je een dag te vermaken. En laat deze hoofdstad van Overijssel nou net de volgende bestemming van mijn boekentour zijn! 

Door Denise Hoek 

Ik zie Zwolle als een snack voor echte boekenwurmen. En dan doel ik niet meteen op de grote boekhandel Van der Velde in de Broerenkerk, wat natuurlijk echt een place to be is. Er zijn namelijk nog meer plekken die een feestje zijn voor leesliefhebbers. Met mijn vrolijke blauwe tote bag op mijn schouder wandel ik sloom over de brug, de zon omarmend. Aan het water zit een restaurant, waar het personeel druk in de weer is om de relaxende toeristen te bedienen. Een fijne plek om een boek te lezen, want de loungebanken raken nog net niet het water aan, wat natuurlijk een uitzicht van jewelste geeft. 

Eerst op bezoek bij het bekende 

Mijn eerste stop is toch de Broerenkerk, waar ik nooit weet waar ik kijken moet. Er is zoveel om te zien.  Zodra ik over de drempel stap, ga ik rechtsaf het café in. Zo’n boekentour moet ik natuurlijk goed beginnen met een ijskoude latte, waar de smaak van espresso door de melk heendringt. Ingezakt in een zachte fauteuil en met mijn boek De kleine bakkerij van Julie Caplin is het plaatje is compleet. 

Zo vermaak ik mij wel even, maar dan is het echt tijd om door de boekwinkel te struinen. Eerst snuffel ik wat rond op de tweede verdieping bij de Engelse boeken, om later beneden onder de orgelboog bij de Nederlandse afdeling mijn ogen uit te kijken. 

Ik kan mezelf echt uren vermaken op deze plek, maar ik ben natuurlijk op missie: meerdere boekenplekken ontdekken in deze Overijsselse stad. Dus duik ik de winkelstraat weer in, richting Boekhandel Westerhof. Een langwerpige winkel, met boeken in allerlei verschillende genres. Ik laat mijn vinger even over de nieuwe release van Holly Black glijden en vervolg mijn weg. 

Toeren door de Hanzestad 

De volgende stop ligt niet in het centrum van Zwolle, waardoor het an sich al een hele tour is om er te komen. Met de hulp van mijn vriendelijke navigator-app word ik door de kronkelige en knusse straatjes van de Hanzestad geleid. Na een korte tussenstop bij het Stadspark, dat ook een goede plek is om diep in je boek te duiken, en de bibliotheek Stadkamer Zwolle, ben ik na een halfuur ein-de-lijk aangekomen op de verrassing van de dag: Het Book Cafe.  

Van een afstandje kun je deze warme tent niet missen. De Engelse vlag wappert vrolijk in het rond en roept je uitnodigend naar binnen. Na het gezellig aangeklede terras loop ik binnen direct tegen de bar aan, die gevuld is met Engelse lekkernijen, zoals scones. Het hele concept van Het Book Cafe , gerund door een vriendelijk echtpaar, is dat bijna alles wat ze verkopen Engels is – zo ook de boeken. Meerdere boekwurmen lijken het café te hebben gevonden, want het is er gezellig druk.  

Nieuw of tweedehands: keuze zat! 

In de achterkamer staan de parels van het koffietentje. Kasten vol met boeken: nieuw en tweedehands. Een houten koffietafel vult het midden van de kamer. Vooral aan tweedehands boeken is er geen gebrek. Met verbazing lees ik de ene nieuwere titel na de andere. Een hele andere ervaring dan de kringloop, waar je toch vooral veel oude titels tegenkomt. Met mijn latte macchiato, waar de geschuimde melk als een warme deken bovenop drijft, schuif ik buiten aan een van de tafels aan en ga verder in mijn boek. 

Als afsluiting wandel ik weer terug richting het centrum, langs een schattig park met geitjes waar ik op een bankje mij ook goed vertoef met mijn boek. Stralend kijk ik over de wei en denk terug aan deze dag met nieuwe ontdekkingen. Vooral Het Book Cafe maakt mij erg enthousiast. Wat een leuk concept! Het is zo tof om een keer verder te kijken dan alleen het bekende. Ik kan het iedereen aanraden. 

Met een lege tote bag, maar een geheugen vol nieuwe ervaringen wandel ik terug naar de auto. Zwolle is echt een plek waar je als boekenwurm moet zijn geweest, dus tas pakken en gaan met die banaan! 

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven