Mijn eigen reisverhaal met Arthur Japin

Grote borden met de tekst ‘Arthur Japin-coupé’ stralen me tegemoet op het perron. Op welke plek kun je een bundel met reisverhalen beter presenteren dan in een rijdende NS-trein? Inderdaad, dat kan niet. Goed Volk, het nieuwe boek van Arthur Japin, werd afgelopen zondag onder deze gekke omstandigheden gepresenteerd.

Op een druilerige zondagmorgen werd ik er namens de Boekenkrant op uitgestuurd om de boekpresentatie van Goed Volk van Arthur Japin bij te wonen. Normaal gesproken associeer ik boekpresentaties met ietwat conservatieve bibliotheken en boekwinkels. Vandaag bleek verrassend anders te gaan verlopen. Rond kwart over 11 kom ik aan op Utrecht Centraal, spoor 20. Het vertrekpunt van déJapin3 Arthur Japin-coupé. De bestemming? Leiden!
Nadat ik mezelf gesetteld heb in de volle coupé vertrekt de trein al. Maar, waar is Arthur Japin? denk ik bij mezelf. Zou hij wel ingestapt zijn? Niet veel later komt de schrijver de wagon binnen. De wagon zit vol met afwachtend, maar goedgehumeurd, volk; fans, pers, de grafisch ontwerper en natuurlijk de uitgever van uitgeverij Magonia, die daarnaast al jaren Arthurs partner is.

Goed Volk is een verzameling van korte verhalen waarin de vele reizen en de bijzondere ontmoetingen van Japin centraal staan. Arthur beschrijft dat het werk uit drie delen bestaat: ‘Boeksporen’, ‘Reizen met vader en zonder’ en ‘Enkeltjes’. Wat de drie delen op passende wijze met elkaar verbindt is de trein: het spoor van de trein, het afscheid van zijn vader op het station en het kopen van een enkeltje. Het blijkt dus helemaal niet zo’n gek idee om de boekpresentatie in een NS-trein te houden!
De onconventionele setting zorgt ervoor dat de presentatie af en toe wat ongestructureerd verloopt, wat grappige momenten oplevert. Het houden van een boekpresentatie in een smalle coupé vergt nou eenmaal het nodige improvisatietalent. Zo moet er rekening worden gehouden met de verschillende tussenstops en natuurlijk de NS-medewerkster die ongestoord haar goedbedoelde omroepen aan álle reizigers, inclusief de Arthur Japin-coupé, probeert mee te delen. Tijdens het voorlezenJapin4 moet de schrijver dan ook meerdere malen een korte pauze inlassen. De stukken die hij voorlas gaven een mooi beeld van de verscheidenheid aan personen die Arthur op zijn reizen is tegengekomen. In Georgië ontmoette hij de vrouw die zichzelf als de moeder van Poetin ziet. Dichter bij huis, in Rotterdam, ontmoette hij Fatima, een koningin van de nacht. Stuk voor stuk enkelingen.

Na afloop kreeg ik een exemplaar van Goed Volk, waarna er gelukkig nog net genoeg tijd overbleef om het persoonlijk te laten signeren. Japin verontschuldigde zich voor de leuke maar ietwat gekke omstandigheden van de boekpresentatie en laat weten dat hij hoopt dat ik alles goed kon verstaan. Ik beaam dat ik het een erg geslaagde presentatie vind. De rest van de veels te koude zondagmiddag breng ik door met een pot thee op de bank, al lezend, maar in gedachten reizend, in Goed Volk.

Boekgegevens

Arthur Japin, Goed volk, Uitgeverij Magonia, 160 pagina’s, ISBN 978 94 92241 06 1 (€ 17,95)

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven