Banned Books Week weer begonnen

Afgelopen zondag begon de 32ste versie van de Banned Books Week in Amerika. Banned Books Week is een jaarlijks evenement waarin een week lang de vrijheid om te lezen gevierd wordt. Ook worden boeken gepromoot die het afgelopen jaar zijn aangevochten of zelfs onderworpen zijn aan censuur.

Dit jaar loopt de Banned Books Week van 21 tot 27 september. Gedurende deze week komen bibliothecarissen, boekverkopers, uitgevers, journalisten, leraren en lezers samen om de vrijheid van lezen te ondersteunen. De aandacht wordt vooral gevestigd op boeken die onpopulaire en onorthodoxe ideeën bevatten. Deze week wordt ook gebruikt om de schadelijkheid van censuur aan het licht te brengen. Elk jaar stellen de mensen van de American Library Association een lijst samen waarop alle boeken staan die dat afgelopen jaar te maken hebben gekregen met commentaar en censuur. Schrijvers die in 2013 en 2014 hiermee te maken hebben gekregen zijn onder andere Stephen Chbosky met The Perks of Being a Wallflower en John Green met Looking for Alaska. Deze twee boeken zouden te seksueel expliciet zijn voor de doelgroep. Op de lijst bevond zich ook het dagboek van Anne Frank omdat er anatomische beschrijvingen in zaten. Harry Potter-boeken hebben in het verleden ook te maken gekregen met commentaar; deze zouden aanzetten tot homoseksualiteit, occultisme en geweld.

Een van de meest actuele zaken die is opgenomen in de Banned Books Week van dit jaar speelt zich af in Oregon. Afgelopen week klaagde een aantal ouders over het boek Persepolis van Marjane Satrapi. Volgens de ouders bevat het grof taalgebruik en scènes van martelingen die ongeschikt zijn voor de leeftijdsgroep. Vikki Johnson liet weten dat als haar kinderen met een boek zoals Persepolis thuis zouden komen, ze hen van school zou halen. Tijdens een bijeenkomst werd er niets definitiefs besloten de ouders werd aangeraden de zaak voor te leggen bij het bestuur van de wijk.

Vind hier de lijst met verbannen boeken tussen 2013-2014.

Bronnen: ala.org, bannedbooksweek.org, seattlepi.com
Foto: lcarslibrarian.com

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven