Terugblik op het ‘nieuwe’ Berlijn

Na de Koude Oorlog en dus na de val van de Muur kent Berlijn geen grenzen. Berlin-Mitte, het centrum van het voormalige Oost-Berlijn, geldt thans als dé toeristische wijk met een groot aantal bezienswaardigheden, zoals Alexanderplatz.

Beginjaren ’90 was het braakland evenwel bezet door alternatievelingen van over de hele wereld. Deze bijzondere periode werd vastgelegd op foto’s, die nu gebundeld zijn in een prachtig fotoboek: Berlin Wonderland: wild years revisited 1990-1996.

Ben je hip(pie), dan had je erbij moeten zijn. Artiesten en activisten maakten performances, krachtige graffitislogans als ‘Nie wieder Krieg!’ en ‘Freiheit macht Arbeit’ en sculpturen van voertuigen: een triomfboog van tanks, gestapelde autowrakken, gekantelde raketten een nieuwe generatie die in verschillende opzichten vrij wou zijn, was opgestaan. Het artistieke, maar tevens nonchalante communeleven in ruïnes naast oprijzende buildings: de grens tussen vernieling en creatie was echter vaag. er was geen telefoon noch verwarming in de primitieve flats, met matrassen op de grond en een surfplank als tafel. Voor kunst en amusement werd daarentegen nog zozeer gezorgd. Alles was mogelijk. ‘Mitte was een gigantische speeltuin, er golden geen regels,’ getuigt een van de 25 terugblikkende bewoners. ‘Maar,’ gaat een ander verder, ‘op een nacht was het westerse consumentisme in het oosten doorgedrongen.’ De wilde jaren liepen aldus ten einde.

[quote]Berlin Mitte was een gigantische speeltuin, er golden geen regels. Maar op een nacht was het westerse consumentisme in het oosten doorgedrongen.[/quote]

Het boek bulkt van prachtige, sprekende tot onwaarschijnlijke en vaak paginagrote zwart-witfoto’s. De sfeerbeelden van manifestaties alsook het dagelijkse leven van een extravagante gemeenschap ogen naoorlogs, hoewel ze in de jaren ’90 werden gemaakt. Dit door zeven fotografen die deel uitmaakten van de sociaal-culturele revolutie. De beelden worden ondersteund door Duits- en Engelstalige getuigenissen binnen een strakke vormgeving. Berlin Wonderland: een tot de verbeelding sprekende scene om bij weg te dromen.

berlin_wonderland_front_04

Boekgegevens

Anke Fesel en Chris Keller, Berlin Wonderland: Wild Years Revisited 1990 ­1996, uitgeverij Gestalten, ISBN 978 38 995 5528 8 (€ 37,99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie 1 september 2014.

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven