Artikel: tips voor zomerlezen

Zwijmelen in de zon, huilen bij gebroken relaties en daarna een happy end: het kan je allemaal overkomen in een feelgoodboekZulke boeken kunnen net hetgeen zijn dat je nodig hebt in je vrije tijd. De redactie tipt vier fijne zomerse titels. 

In het diepe 
We beginnen met het romandebuut In het diepe van Kate Davies over Julia, een jonge vrouw van 26. Ze woont in Londen, samen met Alice en haar vriend, want dat scheelt in de huur. Ze hoort dus ook heel vaak de luidruchtig gezellige avondjes die het stel heeft, wat Julia steeds weer met de neus op de feiten drukt: al drie jaar heeft ze geen vriend meer gehad. Haar leven vindt ze voor de rest ook wat saai en soms voelt ze zich piekerig, daarom heeft ze zichzelf aangemeld voor gesprekstherapie bij een therapeut-in-opleiding. Op aanraden van Julia’s moeder en de therapeut die haar eigen mening niet onder stoelen of banken steekt, probeert ze zichzelf meer ‘in de etalage te zetten’. 
In een vlotte stijl beschrijft Kate Davies het leven van een jonge Bridget Jones-achtige vrouw die het roer omgooit. Nadat een zelfverzekerde lesbienne bij een kunstexpositie met Julia geflirt heeft, besluit ze uit te vinden wat het lesbische leven haar te bieden heeft. Het blijkt een goede keuze die maakt dat ze zich veel beter voelt dan eerst. In het diepe wordt daarmee meer dan een roman over uit de kast komen. Het is een boek over jezelf leren kennen en vriendschap. 

Boekgegevens

Kate Davies, In het diepe, vertaling: Marike Groot en Sander Brink, Uitgeverij Orlando, 352 pagina’s (€ 10,00)

Vakantievlinders 
Liefde hangt in de lucht in Vakantievlinders van Vannessa Thuyns, maar hij komt altijd vanuit onverwachte hoek. In drie herkenbare en zwijmel-waardige verhalen over moderne vrouwen, vriendschappen en vakantieliefdes, leren we de drie vrijgezellen Lisa, Josefien en Simone kennen. Zij nemen je respectievelijk mee naar Vlieland, Napels en Tirol. Met de korte hoofdstukken en de heerlijk vlotte en humoristische pen van Thuyns, is Vakantievlinders een perfect boek voor op reis, aan het strand of thuis op de bank.
Het eerste verhaal laat zien dat je niet ver van huis hoeft te gaan om een avontuur te beleven. Lisa krijgt voor haar dertigste verjaardag een nogal gênant cadeau van haar ouders: een reisje voor singels op een zeilboot naar Vlieland. Hoewel dat wel het laatste is waar ze zin in heeft, lukt het haar zoals altijd niet om nee te zeggen. Eenmaal aan boord vindt ze algauw een clubje vrienden om de tijd mee te verdrijven en de hitsige mannen te ontlopen. De boot blijkt echter een snelkookpan voor gevoelens als achterdocht en jaloezie. Gelukkig is er één interessante man die altijd het hoofd koel houdt, alleen behoort hij niet tot de passagiers…

Boekgegevens

Vannessa Thuyns, Vakantievlinders, Dutch Venture Publishing, 270 pagina’s (€ 16,95)

 

Dansen op de Piazza Navona 
‘[Alf] woont nu een halfjaar in Rome, maar nog steeds kan hij blij worden van de manier waarop het ochtendlicht aan het meest haveloze gebouw een soort schoonheid verleent. (…) De wandeling voert langs plekken die over een uur uitpuilen van de toeristen. Het voelt als een voorrecht, alsof je gratis in je eentje een pretpark in mag.’ Of je nu al eens in Rome bent geweest of niet, door dit boek zul je meteen je koffers willen pakken en een reisje boeken naar de Eeuwige Stad. 
In Dansen op de Piazza Navona van de Engelse schrijfster Kate Eberlen brengen Letty en Alf de zomer in Rome door om Italiaans te leren. Samen met hen ervaren we hoe het is om een nieuwe stad en cultuur te ontdekken, alsook de ongemakken die komen kijken bij het leren van een nieuwe taal. Als Alf en Letty elkaar ontmoeten, hangt er meteen een spanning tussen hen in. Doordat we afwisselend hun perspectieven volgen, krijgen we beide kanten van deze ontluikende liefde mee, en ook hun geheimen. Hoewel ze een heel andere achtergrond hebben, zijn ze hier om dezelfde reden heen gekomen: om iets te ontlopen. Kunnen ze elkaar met de waarheid vertrouwen? 

Boekgegevens

Kate Eberlen, Dansen op de Piazza Navona, vertaling: Karien Gommers, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 448 pagina’s (€ 17,50)

De stof in haar handen 
Ook De stof in haar handen van Bianca Pitzorno neemt je mee naar Italië, maar nu in een heel andere setting: het Sardinië van begin twintigste eeuw. Op dit eiland probeert een jonge naaister te ontkomen aan het leven dat deze door mannen gedomineerde wereld voor haar heeft weggelegd. Als jong meisje leerde ze alle kneepjes van het vak van haar grootmoeder, nadat zij als enige twee van hun familie een choleraepidemie overleefd hadden. Als ze als naaister bij een gegoede familie aan huis gaat werken, wordt haar naaimachine haar weg naar vrijheid.  
‘Wij naaistertjes, hoedenmaaksters, strijkvrouwen, wasvrouwen, winkelhoudsters en buurvrouwen uit de steegjes roddelden er lustig op los, en waarschijnlijk gold dat ook voor de families uit de hoge burgerij en de aristocratische families (…). Maar wat die zeiden, kwamen wij nooit te weten.’ Pitzorno beschrijft op levendige wijze het leven op het Sardinië van begin twintigste eeuw en de strijd van deze jonge naaister om haar dromen waar te maken. Van ongewenste aandacht van mannen tot vernederingen door haar bazinnen, ze geeft nooit op. De stof in haar handen is een indrukwekkende roman over vervlogen tijden om in weg te duiken. 

Boekgegevens

Bianca Pitzorno, De stof in haar handen, vertaling: Saskia Peterzon-Kotte, Uitgeverij Signatuur, 288 pagina’s (€ 21,99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie augustus 2020. 

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven