De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 17 augustus

---

Poëzie

Over ongeveer een maand gaat het International Literature Festival Utrecht weer van start. Vijf jaar geleden ging ik als jonge student voor het eerst op mezelf wonen. Ik kan me nog herinneren dat een van de eerste evenementen waar ik heen ging in Utrecht de Nacht van de Poëzie was. Ik kende mijn klasgenootjes die meegingen nog helemaal niet goed, maar ik ging er gewoon voor. Daarvoor had ik eigenlijk weinig met poëzie gehad, maar na een lange nacht van luisteren naar beeldspraak, metrum, en zinnen en woorden die gewoon ‘lekker’ met elkaar klonken, was ik als getransformeerd. En dat gebeurt iedere keer weer na zo’n nacht. Ik ben wat proza betreft wel een anglofiel; ik lees veel in het Engels, en vaak ook meer ‘Engelse’ genres zoals scifi of fantasy, maar met poëzie kan alleen Nederlands me raken. Met dit regenachtige weer is het voor mij hoog tijd om Monniksoog van Cees Nooteboom uit de boekenkast te halen. Zijn woorden weten het grauwe Nederlandse landschap om te toveren tot een weelderige schoonheid die de heide van Noord-Engeland (à la Wuthering Heights) evenaart. Net als zo vaak inspireert poëzie om anders naar de wereld te kijken, en vooral om deze anders op te schrijven. Van alle evenementen op het ILFU is daarom vooral de Nacht van Poëzie een aanrader van mij. Beter dan poëzie lezen, is natuurlijk om poëzie voorgedragen te horen door de auteur zelf. 

Inge Kommeren
Stagiair Uphill Battle Uitgevers
inge@uhb.nl

---

De volgende editie van de Boekenkrant verschijnt op 6 september

De herfst is alweer bijna begonnen, maar gelukkig staat de Boekenkrant van september vol met leesvoer om mee binnen te blijven. We spreken bijvoorbeeld met Mark Janssen, die het prentenboek voor de Kinderboekenweek heeft gemaakt, Dromer

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Column Lex Jansen: Literatuur is overal

Column Lex Jansen: Literatuur is overal

Soms krijg je het idee dat alle grote literatuur verbonden is met de stad, of in elk geval met stedelijke gebieden. Bij W.F. Hermans denk ik al gauw aan Groningen, bij Harry Mulisch en Gerard Reve aan Amsterdam en bij Jan Wolkers aan Leiden en omgeving. Internationaal is dat niet anders. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Vijf oorlogsverhalen die op elkaar rijmen

Een Duitse fantasie bestaat uit vijf korte verhalen die zich afspelen in Duitsland in de twintigste eeuw. Het begint met een Duitse soldaat die door een bos strompelt op zoek naar hulp. Jaren later vindt een Joodse jongen het lichaam van een verbrande soldaat. Een jong meisje verzorgd een oude man in een hospice, maar behandelt hem wreed. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Interview Tica Morgan: 'Ik vind de spanning die onderwater aanwezig is op zo’n eiland heel interessant'

Mooie Moorden is de nieuwe zesdelige thriller-serie van Tica Morgan. De reeks kwam eerst alleen als e-book uit, en werd tienduizenden keren gedownload. Sinds juni dit jaar verschijnt er elke maand een deel op papier. De eerste drie delen liggen al in de winkel. Wat maakt deze serie zo aantrekkelijk?

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: Een klankbad voor Rudi D.

Klaus-Peter Wolf heeft een lange serie romans op zijn naam staan over het werk van rechercheur Ann Kathrin Klaasen en haar team aan de Oost-Friese kust. Om de zaken ter afwisseling eens vanuit het perspectief van de dader te bekijken, schreef hij een trilogie met een oplichter en seriemoordenaar in de hoofdrol, dr. Bernhard Sommerfeldt. In het eerste deel, Doodse stilte op het …

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Recensie: Bijna geen zandkorrel meer te zien

De aanwezigheid van badkleding, het blauwe water en de zeemeeuwen op de schutbladen van Het strand nemen je al vanaf de eerste aanblik mee in de warme sfeer van dit bijzondere prentenboek. We gaan een dagje naar het strand.   

Lees verder op boekenkrant.com

---

Interview Ciara Smyth: 'Ik wilde laten zien dat openlijk gay zijn ook een gewoon deel van je leven kan zijn'

Boy meets girl… en dan kun je de rest van het verhaal wel raden. De zeventienjarige Saoirse heeft om die reden een hekel aan romantische comedy’s. Tot ze Ruby ontmoet, die haar overhaalt om één zomer lang te doen alsof ze in zo’n romcom zitten. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Anna. Mijn leven achter het erepodium

‘Topsport houdt in dat je er (bijna) alles voor over hebt om een doel te halen.’ Topwielrenner Anna van der Breggen vertelt haar verhaal. Een leven lang gelukkig?

Lees verder op boekenkrant.com

---

Encyclopedia of the World’s Aviation Cigarette and Trade Cards

Uitgeverij Geromy is gespecialiseerd in boeken over ons luchtvaarthistorisch erfgoed. Voor de echte liefhebber dus! Encyclopedia of the World’s Aviation Cigarette and Trade Cards van Bob Dros is een indrukwekkend verzamelwerk waar je eindeloos in kan bladeren. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Peter’s Zeurkalender 2022

De klassieker onder de scheurkalenders! Voor menig liefhebber het beste begin van iedere dag. Niet zeuren, maar scheuren!

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Recensie: Wording van een traumakind

Na lange afwezigheid begiftigt een virtuoos de wereld zijn magnum opus om er vervolgens de brui aan te geven. Het lijkt haast fictie, zo zelden komt het voor. Met de striproman Monsters maakt Barry Windsor-Smith (72) het echter tot een niet te ontkennen realiteit.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 september verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com