41 jaar De Poezenkrant

7 februari jl. bestond De Poezenkrant 41 jaar: reden voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) om een tentoonstelling aan dit blad te wijden.

Weinig mensen zullen bekend zijn met De Poezenkrant – en dat is zonde. De Poezenkrant is namelijk een blad dat niet alleen leuk is voor poezenliefhebbers, maar voor iedereen die houdt van lichtelijke absurditeit.

Ooit begonnen als een ‘vriendenblaadje’ dat schrijver en ontwerper Piet Schreuder puur voor zijn eigen plezier in elkaar zette, heeft De Poezenkrant inmiddels 1600 abonnees en worden er nog eens 1600 exemplaren verkocht in boekwinkels. Het blad verschijnt onregelmatig en heeft iedere editie een andere, opvallende, vormgeving. De krant is ‘gevuld met berichtjes van minuscuul belang, doorgevoerd tot het absurde,’ aldus schrijver Rudy Kousbroek. Wat kom je zoal tegen in De Poezenkrant? Ingezonden brieven van lezers, kattennieuwsberichten, overlijdensberichten, vermissingen en persoonlijke anekdotes over katten. Dat alles moet uiteraard gelezen worden met een knipoog. Eén editie bevatte zelfs een centerfold met een liggende kat.

In 21 vitrines toont de OBA Poezenkranten, foto’s, boze brieven en briefkaarten van bekende schrijvers. Aan De Poezenkrant hebben behalve Kousbroek ook Willem Frederik Hermans en Jan Wolkers bijdragen geleverd. Want schrijvers, zo is bekend, hebben vaak een poezenbeest als gezelschap. In 1974 stuurde Hermans een prentbriefkaart naar De Poezenkrant met daarop de volgende tekst: ‘Franse poezen worden gelucht aan een touwtje op de vensterbank. Alle gelegenheid om zich op te hangen, maar dat doen ze niet. Ook kunnen zij de s niet zeggen en vervangen die door de z: Bonzjoer Zjeff’.

Aan de hand van De Poezenkrant-curiosa krijg je een beeld te van de wereld van De Poezenkrant. Jammer genoeg is er weinig achtergrondinformatie beschikbaar. Maar wees gerust: als je dit artikel gelezen hebt, weet je genoeg om de tentoonstelling te begrijpen.

De tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 31 maart en bevindt zich verspreid over de 2e, 3e, 4e en 5e verdieping van de hoofdvestiging van de OBA. Je bereikt de bibliotheek in slechts een paar minuten lopen van het Centraal Station van Amsterdam. Als je de OBA nog nooit bezocht heeft, is het tripje het alleen al vanwege de indrukwekkende architectuur van het gebouw de moeite waard.

OBA
Oosterdokskade 143
1011 Amsterdam

Berichten gemaakt 5312

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven