Zes tijdschriften vol verrassende korte verhalen

De Week van het Korte Verhaal is in volle gang, een week waarin verhalenbundels in het zonnetje worden gezet. Bundels vol verhalen met de ideale lengte om te lezen tijdens de kop koffie in de ochtend, dat halfuurtje in de trein, of ’s avonds in bed voor het slapen gaan. Maar zulke verhalen zijn natuurlijk ook in de vele literaire tijdschriften te vinden! Handig voor als je kennis wilt maken met verschillende schrijvers en, wie weet, daarna wel hun (toekomstige) bundel wilt aanschaffen. In dit stuk raden wij je zes zulke tijdschriften aan, de eerste drie worden fysiek uitgegeven terwijl de laatste drie gratis online platforms zijn.

Op Ruwe Planken

Op Ruwe Planken biedt een brede diversiteit aan teksten: korte verhalen, columns, toneelscripts, poëzie en essays. En dit allemaal van jonge nog niet gedebuteerde schrijvers uit Nederland en Vlaanderen! Tweemaal per jaar verschijnt het blad, dat op bijzondere wijze met de hand gedrukt wordt door de redactie zelf. Elk nummer is opgebouwd rondom een thema als ‘daluren’ of ‘Het Niemandsland’, al staat het de schrijvers vrij om hier hun eigen invulling aan te geven of van het thema af te wijken. Ook gaat elke uitgave gepaard met verschillende literaire activiteiten en evenementen. Zo kun je niet alleen nieuwe schrijvers lezen, maar ze ook hun werk voor horen dragen of met ze in discussie gaan.

https://www.opruweplanken.nl/

Tirade

Dit tijdschrift gaat al even mee –Tirade bestaat al sinds 1957 en is onderdeel van Van Oorschot. Naast de fysieke uitgave, die vijf keer per jaar verschijnt, is er ook nog de Tirade blog. Het tijdschrift en de blog geven een breed beeld van Nederlandse en vertaalde literatuur door middel van een grote selectie essays, korte verhalen en poëzie. Zo is elk nummer goed gevuld, vaak rond de negentig pagina’s, en is er voor ieder wat wils! Hoewel in de Tirade ook minder bekende, beginnende schrijvers gepubliceerd worden, vind je ook veel bekende namen uit het binnen- en buitenland terug, vaak in stukken met een hedendaags, maatschappelijk relevant thema.

https://www.vanoorschot.nl/tirade-blog/

Tijdschrift nY

Dit tijdschrift is lastig te vangen en dat is ook precies hun bedoeling. Tijdschrift nY ziet de tekst als levend wezen: de context rondom de tekst en het gesprek dat de tekst met zijn omgeving aangaat staan voorop. Literatuur staat niet los van de wereld maar er juist middenin. Driemaal per jaar verschijnt er een nummer, waarin de redactie telkens op zoek is naar wat nieuw is en zich niets aantrekt van de bestaande smaken en consensus. De uiteenlopende stukken gaan binnen het tijdschrift een gesprek met elkaar aan, soms rondom een thema, en genereren zo nieuwe ideeën en mogelijkheden.

https://www.ny-web.be/

Hard//Hoofd

Hard//Hoofd is een online platform voor beeldend kunstenaars en schrijvers in vele genres, zo vind je er korte verhalen, interviews, poëzie, essays, commentaar, columns, tips en stukken over kunst. Ondertussen heeft heel wat aanstormend talent een publicatie bij Hard//Hoofd op hun naam staan en bestaat de redactie uit een grote groep enthousiaste redacteurs. En niet alleen is hier zowat iedere dag een leuke nieuwe publicatie te vinden, maar Hard//Hoofd werkt ook vaak samen met interessante literaire of kunstzinnige projecten en evenementen, zoals bijvoorbeeld met de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor of met De Nieuwe Oost waar zij een podcast mee maakten. Zo is hier een hele community aan schrijvers en kunstenaars online te vinden!

https://hardhoofd.com/

Tijdschrift Ei

De ondertitel van dit tijdschrift, f(r)ictie in woord en beeld, zegt het eigenlijk al: Tijdschrift Ei is een online platform dat veel verschillende media – denk aan stilstaand beeld maar ook video en geluid – samenbrengt met korte verhalen en poëzie, vaak inspelend op thema’s in de maatschappij. De verhalen en poëzie worden ondergebracht in een online tijdschrift met een eigen thema en bijbehorende kunst. En dit alles door jonge nog onbekende schrijvers en makers! Een broedplaats voor aanstormend talent en experimentatie met nieuwe vormen.

http://www.tijdschriftei.com/

De Optimist

Net als Tijdschrift Ei brengt De Optimist geschreven tekst samen met beeld, allemaal van jonge talenten. Maar dat niet alleen! Zo publiceren ze naast proza en poëzie ook essays en interviews, hebben ze eens in de zoveel tijd een themamaand en kan je er voorpublicaties van bundels van jonge schrijvers vinden. De redactie selecteert iedere maand met een scherp oog nieuwe stukken voor op het online platform, en niet zonder succes, zo publiceerden ondertussen bekende schrijvers als Niña Weijers en Lisa Weeda aan het begin van hun schrijverschap bij hen!

https://www.deoptimist.net/

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven