Worteltaart mét gluten

Als ik binnenkom bij Ronald Giphart en zijn vrouw Mascha Lammes, krijg ik gelijk een stukje verse worteltaart voorgeschoteld, afkomstig uit hun kookboek Vurrukkulluk. ‘Dit is een normalemensenkookboek,’ aldus Giphart. ‘Alles wat je op de foto’s ziet, is ook door ons opgegeten.’

In de inleiding van Vurrukkulluk staat dat jullie niet als topkoks zijn geboren. Wanneer zijn jullie je voor koken gaan interesseren?
Mascha: ‘Van kinds af aan houden we al van lekker eten, maar van daar is het inderdaad een grote stap naar het schrijven van een kookboek. Pas toen we kinderen kregen wilden we iets substantiëlers op tafel zetten dan een magnetronmaaltijd of een gebakken ei.’

Behalve dat het bij koken gaat om samen eten en samen zijn, zullen er in de keuken onderling ook wel eens frustraties ontstaan. Hoe ga je daarmee om?
Ronald: ‘Wij hebben dat probleem niet, want als Mascha gaat koken ga ik lekker zitten lezen.’
M: ‘Ronald levert pas commentaar aan tafel en hij vindt toch alles lekker.’
R: ‘We hebben wel samen de verhaaltjes bij de recepten geschreven. En de foto’s zijn door ons gemaakt vlak voordat we aanvielen.’

Zelf ben ik student en kan ik absoluut niet koken. Wat is de gouden tip voor mij en mijn lotgenoten?
R: ‘Mijn moeder maakte alles altijd zelf en met verse ingrediënten. Zij liet me het verschil proeven tussen ragout uit blik en zelfgemaakte ragout. Toen leerde ik dat, in dezelfde tijd dat je een blik openmaakt en opwarmt, je zelf ragout kunt maken die twintig keer lekkerder is.’

Rekenen jullie jezelf tot de foodie-cultuur die de laatste tijd heerst?
M: ‘Wij vinden het belangrijk om biologisch te eten, maar bij sommige mensen slaat het echt te ver door. Al die koolhydraat- en glutenvrije diëten zijn gewoon een rage. Iedereen weet dat we over vijf jaar allemaal weer gluten eten.’
R: ‘Ik ben columnist van het blad Foodies en als ik uit eten ga dan wil ik wel weten waar mijn eten vandaan komt. In die zin ben ik wel een foodie, maar wij zijn niet van die doorgeschoten types.’

Het kookboek heet Vurrukkulluk, naar de roman Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert. Zit daar nog een diepere gedachte achter?
R: ‘Geen enkele kookboekenschrijver bedenkt zomaar uit het niets een gerecht. Na heel veel proberen maak je je eigen versie van een recept. Kookboekenschrijvers ‘stelen van dieven’. Wij hebben ‘vurrukkulluk’ dus gestolen van Remco Campert!’

Ten slotte: mag ik volgende week een hapje komen eten bij jullie?
R: ‘Volgende week komt niet zo goed uit, wat Mascha gaat een paar dagen op reis met vriendinnen.’
M: ‘Maar de week daarna ben je hier welkom, hoor.’
R: ‘Als je een paar vluchtelingen meeneemt.’

Foto: Annemiek van de Weg

9789057597367-600-0

Boekgegevens

Ronald Giphart & Mascha Lammes, Vurrukkulluk!, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 5759 736 7 (€ 19,95)
Dit interview verscheen eerder in BKKoken, editie november 2015.

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven