Een daverende trein van Nederlandstalige literatuur

Het was een feestje voor de literatuurliefhebber afgelopen zaterdag in hartje Rotterdam. In en rondom het Witte de With-district was van alles te beleven in het kader van Woordnacht.

Woordnacht belicht jaarlijks de stand van zaken van de Nederlandse letteren. Alle stijlen komen aan bod: van poëzie en proza tot spoken word en cross-overs. De avond was gevuld met talkshows, interviews, lezingen, debatten en noem maar op. Nederlandse schrijvers waren goed vertegenwoordigd. Zo was Shantie Singh, bekend van het onder andere voor De Inktaap genomineerde Vervoering, van de partij. Ook Ronald Giphart en de altijd vrolijke Maartje Wortel lieten hun gezicht zien.

In debatcentrum Arminius, gelegen aan het Museumpark, openende Kristien Hemmerechts de avond. Hemmerechts deed als schrijfster van De vrouw die de honden te eten gaf veel stof opwaaien in zowel haar thuisland als daarbuiten. Het boek treedt in het hoofd van Michelle Martin, de meest gehate vrouw van België. Abdelkader Benali liet haar boek dan ook niet onbelicht in het vraaggesprek dat hij na Hemmerechts’ lezing met haar had. Op haar beurt vroeg Hemmerechts Benali naar hoe zijn afkomst (Marokkaans) zijn weerslag had op zijn werk.

20161008-woordnacht-kristien-hemmerechts-door-twan-de-veer

Woordnacht met Kristien Hemmerechts (foto: Twan de Veer)

Niet alleen Arminius was goed gevuld met publiek, ook WORM vlakbij het Centraal Station van Rotterdam en Galerie Christian Ouwens kregen veel bezoekers over de vloer. Ook in Proeflokaal de Ridder was het feest. Diverse muzikale acts zoals Alex Brons wisten de zaal in vervoering te brengen. Bijzonder was het optreden van aanstormende talent Roos Vlogman. Vlogman is dit jaar bekend geworden doordat zij de schrijfwedstrijd Write Now! 2016 heeft gewonnen. Sindsdien trekt ze door het land en leest ze veel van haar ‘schrijfsels’ voor.

Bij Boekhandel van Gennep ging het dak er pas echt vanaf toen Maartje Wortel binnenkwam. Zij ging in gesprek met programmamaker en presentator Geert Maarse wat uitmondde in een vlot gesprek met veel humor. De twee kregen de bezoekers van de boekhandel op hun hand. Een ode aan Rotterdam kon er ook nog wel vanaf, want: ‘If you can make it here, you can make it anywhere‘. En zo is dat.

20161008-woordnacht-debat-bram-peper-ozkan-akyol-christiaan-weijts-kristien-hemmerechts-abdelkader-benali-door-twan-de-veer

Woordnacht-debat met Bram Peper, Christiaan Weijts, Kristien Hemmerechts, Abdelkader Benali en Özkan Akyol. (foto: Twan de Veer)

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven