Willem Kloos & Albert Verwey, Van liefde die vriendschap heet. Brieven 1881 – 1925

Van de liefde die vriendschap heet is de eerste integrale uitgave van de briefwisseling tussen Willem Kloos en Albert Verwey, met bijzonderheden over alles wat er wel en niet tussen beide leiders van de Beweging van Tachtig is voorgevallen. Niet alleen komt de ruzie over enkele versregels uit Verwey’s gedicht ‘Hemel- en Aard-droom’ ter sprake, waardoor Kloos zich gecompromitteerd voelde wegens de toespeling op ‘de liefde die vriendschap heet’, ook de Julia-affaire, verwikkelingen in het persoonlijk leven van de Tachtigers en het oordeel van de correspondenten over eigen en andermans poëzie passeren de revue.
Zo gaat Kloos uitvoerig in op de moeilijkheden die hij ondervindt bij het vertalen van gedichten van Shelley, problemen waarover Verwey hautain zijn schouders ophaalt. Kloos worstelt met de beperkingen die zijn angsten hem opleggen, we lezen over zijn verstandhouding met Willem Doorenbos, zijn verliefdheden en het bezoek van Verlaine aan Nederland.

Als geheel geeft deze correspondentie een beeld van de eigendunk bij de eerst jonge, later rijpere dichters.

Willem Kloos & Albert Verwey, Van liefde die vriendschap heet. Brieven 1881 – 1925, Uitgeverij Van Tilt, ISBN 978 90 775 0377 5 (€ 19,90)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven