Vossenstreken en andere memoires

Luc De Vos liet op 29 november 2014 een plotselinge leegte achter. Amper 52 levensjaren kon de muzikant-auteur afvinken, doch telt zijn literaire erfgoed talloze liedjesteksten, zeven romans, maar ook honderden columns. Van die laatste werden een zestigtal gebundeld in De roes van het heden, een bloemlezing door schrijver-dichter Christophe Vekeman.

Wijlen De Vos had amper zijn zevende boek, Paddenkoppenland, losgelaten op de wereld of hij verraste Vlaanderen en omstreken met zijn plotse overlijden. Stond ‘Gorki from Belgium’ niet op het podium, dan dook hij op in een blaadje of talkshow. Als man van het volk had hij over alles wel iets te vertellen.

In 1994 werd de popster door De Standaard gevraagd om columns te schrijven, gevolgd door Menzo, StuBruprogramma’s als Collage en Club Brussel en met name Gents stadsmagazine Zone 09, waarvoor hij jarenlang een tweewekelijkse bijdrage schreef. Sommige columns, waarvan de beste hier verzameld, verschenen nog niet eerder in boekvorm.
‘s Mans ontwapenende teksten laten zich lezen als brieven aan een oude vriend waarin hij zich openhartig doch kwetsbaar opstelt. Op tragikomische wijze uit De Vos zijn visie op de actualiteit of deelt de gekste avonturen samen met zijn (denkbeeldige) vriend Rocky. Drie terugkerende elementen blijken: Gent, het verleden en niet te vergeten: meisjes.
Niemand die zo charmant onzin als diepzinnigheden kon verkopen, of omgekeerd. Kortverhalen als ‘Stof en as’ zijn net zo ironisch als melancholisch te noemen. Er sluipt al eens wat dialect in of thema’s mogen dan wel gedateerd lijken, zijn beschouwingen zijn tijdloos en universeel. Met een flinke dosis humor en in eenvoudige taal kijkt hij tegen de wereld aan.
Net zoals in zijn romans leunt de fictie dicht bij zichzelf aan. Zijn de verhalen niet autobiografisch, dan zijn ze vast uit zijn fantasiewereld gegrepen. De dubbele bodem is daarbij niet te verwaarlozen. Er valt wat te leren van ‘s mans inzichten met het gezond boerenzoonverstand omtrent zijn maatschappijkritiek. De Vos predikt vrede op aarde.

De roes van het heden (met een voorwoord door samensteller Christophe Vekeman, tevens vriend van De Vos, en een werk van Michaël Borremans op de cover) kan tellen als een waardige hommage aan het Vlaamse monument. Even vrolijk als mijmerend als hijzelf klonk, zo denken wij terug aan het charmante icoon dat hij was. ‘Dromend aan de kade, eeuwig dromend.’

de vos - roes van het heden

Boekgegevens

Luc De Vos, De roes van het heden, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4604 8 (€ 18,99)

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven