Vervreemdende sfeer in Hotel Kosmos

Peter Bonte van Uitgeverij Bonte meent dat elke stripmaker een uitgave verdient. Daarmee loopt hij een risico . Voor tekenen moet je een talent hebben. Voor striptekenen moet je ook nog eens een verhaal kunnen vertellen.

Derek Wasteland is het risico waard. Begin dit jaar werd Wasteland’s debuut Straybots – De weg naar Flipside City uitgebracht. Dit verhaal ging geruisloos voorbij. Hopelijk ondergaat het vervolg Hotel Kosmos niet hetzelfde lot, want deze filmnoir-achtige strip verdient een publiek.

Hotel Kosmos vertelt het verhaal van een jongeman, wiens vader is weggelopen. Als hij op een dag zijn moeder dood aantreft, besluit hij zijn vader te gaan zoeken. De route die hij volgt, wordt bepaald aan de hand van de stickers op de reiskoffer van zijn vader. Hotel Kosmos is zijn eerste en – zo blijkt later – enige stop. Het is duidelijk dat het hotel zijn beste tijd heeft gehad. Ook de eigenares maakt een uitgebluste indruk. Dit hotel heeft enkele vaste bewoners, zoals de man die op zoek is naar de toegangspoort van het rijk ‘Mu’ en de eigenzinnige en nukkige dochter van de eigenares die haar tijd vult met gitaarspelen. Samen met twee andere meiden vormt zij het damesrocktrio ‘The Kittyhawks’. Gaandeweg komt de jongeman meer te weten over de leefgewoontes van de bewoners en de vreemde figuren die zich langs de kustlijn scharen. Dat zorgt voor totale vervreemding.

Waarschijnlijk heeft Wasteland zich laten inspireren door de berichten over het echte Hotel Kosmos. Dit hotel aan de Noord-Franse grens is totaal verlaten en ligt weg te rotten. De sfeer die de tekenaar neerzet ligt duidelijk in dit verlengde: desolaat en obscuur. Derek Wasteland heeft geprobeerd het verhaal op een originele manier te vertellen. Door middel van verbindende teksten en geheel tekstloze plaatjes is een vergelijking met de stomme film zo gemaakt.
De sfeer in de strip is een mix van films van Wim Wenders (Paris Texas), de romans van Dimitri Verhulst (De Helaasheid der Dingen), de film Brussels by Night van Marc Didden en  typische Vlaamse strips. Het tekenwerk heeft raakvlakken met enkele Vlaamse stripmeesters, als Willy Linthout en Lode Devroe. Wasteland heeft echter nog lang niet het niveau van deze twee tekenaars.
Howel Hotel Kosmos bij vlagen zeer krachtig is verteld, komt het talent van Wasteland niet helemaal uit de verf. Maar als de tekenaar zich blijft ontwikkelen, kan hij in de toekomst zeker tot mooie dingen in staat zijn. Want talent heeft hij zeer zeker.Kosmos

Boekgegevens

Derek Wasteland, Hotel Kosmos, Uitgeverij Bonte, ISBN 9789491466328 (prijs € 9,95)

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven