Verrassende uitslag illustratiewedstrijd Lemniscaat

De winnaar van de illustratiewedstrijd van uitgeverij Lemniscaat is bekend gemaakt en de uitslag is zeer verrassend! Er zijn namelijk maar liefst twaalf winnaars uitgekozen.

Voorafgaand aan de wedstrijd was besloten dat er uit alle inzendingen tien genomineerden zouden worden geselecteerd, die een masterclass van de befaamde illustrator, tevens jurylid van de wedstrijd, Piet Grobler zouden krijgen. Verder zou een selectie van hun werk te zien zijn op tentoonstellingen in Groot-Brittannië, China, Rotterdam en Den Haag. Uit deze tien genomineerden zou vervolgens één winnaar gekozen worden, die het Lemniscaat Feestboekje mocht illustreren, een speciale uitgave met een oplage van 25.000 exemplaren. Bovendien zou zijn of haar werk onder de aandacht worden gebracht van uitgevers wereldwijd op de Bologna Children’s Book Fair.

De jury vindt echter dat er zoveel kwaliteit tussen de bijna 750 inzendingen zit, dat het onmogelijk is om één winnaar te kiezen. De jury bestaat uit Jean Christophe Boele van Hensbroek, uitgever van Lemniscaat, Danai Fuengshunut, hoofd Illustratie aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam, Saskia de Bodt, bijzonder hoogleraar Illustratie aan de UvA, en de illustratoren Charlotte Dematons en Piet Grobler. De illustraties die dit vijftal onder ogen kreeg heeft zo’n grote diversiteit in stijl, techniek en aanpak, dat het aanwijzen van slechts een winnaar geen recht doet aan de hoge kwaliteit van de inzendingen.

De twaalf winnaars van de Illustratiewedstrijd zijn, in willekeurige volgorde: Renske Gerstel, Lars Zuidweg, Maarten Zerelik, Daphne Louter, Esther van den Berg, Cornelie Wiarda, Esther Leeuwrik, Marieke van Ditshuizen, Hanna Looye en uit Groot-Brittanië Samira Zamani, Amanda Summers en Freya Hartas.

Vanaf vrijdag 4 juli is het werk van de twaalf winnende illustratoren te zien in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Vervolgens verplaatst de tentoonstelling in september naar de universiteitsbibliotheek The Hive in Worcester, in november naar de Shanghai Library en van december tot en met januari 2015 is het werk te zien in het Museum Meermanno in Den Haag. Met twaalf winnaars is het idee voor het Lemniscaat Feestboekje van de baan. In plaats daarvan zal er een Engelstalige catalogus verschijnen met alle winnende illustraties, die zal worden verspreid bij de tentoonstellingen en op de Frankfurter Buchmesse in oktober en de Bologna Book Fair in het voorjaar van 2015.

De illustratie bovenaan dit artikel is gemaakt door Freya Hartas. Een uitgebreidere impressie van de winnende illustraties is te vinden op www.lemniscaat.nl/illustratiewedstrijd.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven