’s Avonds bloeit de liefde op

Opgewonden geroezemoes klinkt op uit de hal van een pand ergens in Amsterdam-Noord. Tientallen jonge mensen wachten gespannen tot ze de bioscoopzaal mogen betreden waar over een paar minuten twee mensen op het scherm zullen verschijnen: Ransom Riggs en Tahereh Mafi. De young-adult schrijvers zijn niet alleen zelf met elkaar getrouwd, ook hun nieuwe boeken gaan vanavond een huwelijk aan, tijdens een boekpresentatie in bruiloftssfeer.

boeken huwelijk 3Het zijn vooral meisjes die vanavond aanwezig zijn. Ze dragen mooie jurkjes of andere stijlvolle kleding, helemaal in lijn met de huwelijkse dresscode. Sommigen hebben het kledingvoorschrift echter gelaten voor wat het is en hebben gekozen voor een simpel zwart T-shirt met witte letters, waarmee ze hun voorkeur voor een van Mafi’s personages duidelijk maken: team Adam versus team Warner.

Dan gaat eindelijk de deur open en stroomt iedereen de zaal in. Al gauw verschijnen er trailers van beide boeken in beeld, waarna Myrthe Spiteri van Blossom Books het woord neemt om iets te vertellen over de Touching Julliette-serie van Tahereh Mafi. Haar verhalen draaien om de jonge Juliette, die mensen met één simpele aanraking kan doden. Aan het begin van het eerste deel zit Juliette opgesloten vanwege moord, maar het duurt niet lang of een organisatie genaamd Het Herstel doet haar een aanbod om haar krachten in te zetten als wapen in de strijd voor een alleenheerschappij. Inmiddels heeft Mafi al drie boeken vanuit Juliettes perspectief geschreven en zijn er twee novelles uitgekomen waarin ze personages Adam en Warner aan het woord laat. Vanavond verschijnt Vertrouw me, het derde en laatste deel in de serie.

Patty de Block van Clavis introduceert vervolgens de boeken van Ransom Riggs. De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine bevat tientallen vintage snapshots met kinderen erop die Riggs in de loop der jaren verzameld heeft, en waar hij een verhaal omheen construeerde. Hoofdpersoon is de zestienjarige Jacob, die naar een afgelegen eiland in Wales reist, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Hij besluit het te verkennen en ontdekt dat er een bijzondere geschiedenis achter het tehuis en de kinderen schuilt. Het boek waar het vanavond echter om draait is Omhulde stad. In dit vervolg reizen Jacob en zijn vrienden af naar Londen, waar hen weer nieuwe avonturen te wachten staan.

boeken huwelijk skypeNa deze introducties is het tijd voor het hoogtepunt van de avond: een Skypegesprek met beide auteurs, die speciaal voor de Nederlandse fans vroeg uit hun bed zijn gekomen, want in Amerika is het ochtend. “Gutenmorgen”, roept Ransom Riggs vrolijk. Lezeres Laura brengt eerst een toost op het bruidspaar uit als een echte maid of honour, en daarna mag het publiek het tweetal vragen stellen.

De auteurs hebben het duidelijk naar hun zin. Ze zijn vol lof over elkaar en de onderlinge genegenheid spat er vanaf. “Tahereh inspireert me constant”, vertelt Riggs. “In Omhulde stad zitten zeker scenes die door haar geïnspireerd zijn. Het gaat dan niet om dingen die je direct kunt aanwijzen, maar meer om bepaalde emoties waar ik zonder haar geen toegang tot had kunnen krijgen.” En als een fan Mafi vraagt of Ransom meer lijkt op Warner of op Adam, zegt ze: “Hij is al het mooie van Warner, al het mooie van Adam, en al het mooie van zichzelf.”

Wanneer Mafi vertelt dat ze iets nieuws aan het schrijven is, licht Riggs alvast een tipje van de sluier op. “Het is heel, heel, heel erg goed.” Mafi zelf wil er nog niet al te veel over zeggen, behalve dat het compleet anders is dan de Touching Juliette-serie. Riggs: “Het is heel goed, had ik dat al gezegd?”

Op het hoogtepunt van het gesprek neemt Riggs de fans mee door het huis om het verjaardagscadeau te laten zien dat hij van zijn vrouw kreeg: een maquette van het tehuis uit zijn boeken. “Dit is het beste verjaardagscadeau ooit”, zegt Riggs. Niet verbazingwekkend voor een vrouw die aangeeft dat ze niet in team Adam zit, noch in team Warner, maar in team Ransom.

boeken huwelijk 6Na een half uur nemen de schrijvers afscheid. Vervolgens is er een korte paneldiscussie tussen vier bloggers en dan stroomt de zaal leeg en kan de huwelijksreceptie beginnen. Er kan gesnoept worden van de bruidstaart of een van de andere huwelijkse hapjes, en fans kunnen zichzelf op de foto zetten waarna ze de polaroids in een fotoboek voor het bruidspaar kunnen plakken en van een onderschrift kunnen voorzien.

Uiteraard zijn ook de nieuwe boeken te koop. Sanne (15) heeft zowel Omhulde stad als Vertrouw me gekocht. “Ik kan niet kiezen wie van de twee schrijvers ik het beste vind, want hun stijlen zijn erg verschillend. Ze zijn dus niet echt met elkaar te vergelijken.” Zelf is ze eerst in Mafi’s boek begonnen en pas later las ze dat van Riggs, toen ze die voor Sinterklaas kreeg. Haar vriendin Lotte (15) deed het precies andersom. “Ik had eerst alleen De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine gelezen en ben pas begin deze week in Vrees me begonnen, maar ik kan nu al zeggen dat ik het een erg mooi verhaal vind.”

Vertaalster Tine Poesen is verantwoordelijk voor de Nederlandse versie van Riggs’ boeken. Vanwege zijn stijl en woordgrapjes is zijn werk niet eenvoudig te vertalen. “Dit was de moeilijkste klus die ik tot nu toe heb gedaan, maar daardoor ook de leukste”, vertelt ze. Het is duidelijk dat de meeste fans vanavond voor Mafi zijn gekomen, maar Poesen weet dat Riggs in populariteit niet voor zijn vrouw onder doet. “Hij spreekt denk ik wel een ander publiek aan. De voorkant van zijn boeken schrikt sommige meisjes misschien af.” Van de Touching Juliette-serie heeft ze nog niets gelezen. “Maar ik ben er na vanavond wel nieuwsgierig naar!”

Boekgegevens

  • Tahereh Mafi, Vertrouw me, vertaling: Merel Leene, Uitgeverij Blossom Books, ISBN 97 890 206 7973 1 (€ 17,95)
  • Ransom Riggs, Omhulde stad, vertaling: Tine Poesen, Uitgeverij Clavis, ISBN 97 890 448 2180 2 (€ 19,95)

 

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven