Verslind een boek met 1000 woorden per minuut

Heb jij ook talloze klassiekers in je kast staan waar je maar niet aan toe komt? Binnenkort is er een oplossing. Met hulp van Spritz, een nieuwe app die beschikbaar zal zijn op de Samsung Galaxy S5 en Samsung Gear 2, kun je tot wel 1000 woorden per minuut lezen. Ter vergelijking: zelfs voor een snelle lezer is 400 woorden per minuut al uitzonderlijk.

Normaal gesproken lezen we hele pagina’s die honderden woorden bevatten. Volgens de makers van Spritz kost deze manier van lezen echter erg veel tijd, omdat we slechts twintig procent van de tijd besteden aan het verwerken van woorden, en maar liefst tachtig aan het bewegen van ons oog en het zoeken van het Optimal Recognition Point. Dit ‘fixatiepunt’ is het vaste punt dat onze ogen bij elk woord zoeken om het te kunnen verwerken en bevindt zich links van het midden van het woord.

Om een hoger leestempo te bereiken maakt Spritz handig gebruik van de bovenstaande kennis. Het belangrijkste verschil met het lezen zoals we dat nu gewend zijn is dat we boeken niet langer per pagina krijgen voorgeschoteld, maar de woorden één voor één op ons scherm zien verschijnen. De woorden staan bovendien precies op het ‘fixatiepunt’ voor het oog. Hierdoor zijn we geen tijd meer kwijt aan het bewegen van onze ogen, maar kunnen we meteen overgaan tot het verwerken van de woorden.

Voor wie het toch allemaal nog een beetje te snel gaat, is er de mogelijkheid om te kiezen voor een snelheid van 250 woorden per minuut. Heb je meer haast en wil je dat ene boek toch graag voor morgen uit hebben? Dan kun je overgaan tot 1000 woorden per minuut. Hoe mooi dit ook klinkt, de vraag is natuurlijk of sneller lezen ook daadwerkelijk leidt tot meer effectiviteit.

Wil je Spritz alvast testen? Probeer dan eens de onderstaande tekst te lezen met een snelheid van 250 woorden per minuut.

Kun je nog sneller? De tekst hieronder komt langs met een snelheid van 350 woorden per minuut.

Voor de echte snelheidsduivels: 500 woorden per minuut.

Bron: The Huffington Post, Het parool

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven