Prachtig maar onbegrijpelijk

In Eenverhaal combineert schrijver en tekenaar Gianni Pacinotti onder het pseudoniem Gipi grillige schetsmatige pentekeningen met vlekkerige donkere aquarellen. Het maakt het een bijzonder stripboek waarvan de tekeningen je naar binnen zuigen. Het kost vervolgens veel moeite om het verhaal te begrijpen.

Door Robin Vinck

Eenverhaal vertelt over Silvano Landi, een man die in een psychiatrische kliniek is opgenomen en obsessief twee dingen tekent die steeds in zijn visioenen terugkomen: een tankstation en een grote, kale boom. Hij is bovendien gefascineerd door de teruggevonden brieven van zijn overgrootvader, die soldaat was tijdens de Eerste Wereldoorlog. De verhalen van Landi en van zijn overgrootvader Mauro gaan steeds meer door elkaar lopen.

Bovenstaande alinea is een verkorte weergave van de tekst die op de achterkant van het album staat. De flaptekst is geen overbodige luxe, want zonder deze uitleg is er weinig touw aan het verhaal vast te knopen.
De tekeningen in deze strip zijn zondermeer prachtig. Veel plaatjes zijn kleine schilderijen op zich. Gipi weet met een losse aquarel-stijl heel erg de sfeer te bepalen. Zijn beelden van een grote stad, met lichtjes overal, zijn adembenemend. En net zo makkelijk schildert hij de duisternis van de Eerste Wereldoorlog, met donkere luchten en desolate velden. Het zorgt ervoor dat Eenverhaal oogt als een pareltje.

Bij het lezen ontstaat vooral een gevoel in een grote hallucinatie terecht te zijn gekomen. Dat past bij de hoofdfiguur Silvano Landi en de situatie waarin hij verkeert. Scènes tussen de werkelijkheid van Landi, zijn visioenen en de beelden uit het leven van zijn overgrootvader uit de Eerste Wereldoorlog wisselen elkaar af. Het is echter niet altijd meteen duidelijk in wiens verhaal je zit. Ook de tekstballonnen geven weinig houvast, want vaak is niet duidelijk wie iets zegt of denkt. Zijn het de gedachten van Landi? Of is het iets dat iemand zegt die naast hem staat? Of zijn het juist de gedachten van een ander? Dat alles maakt het verhaal helaas moeilijk te volgen.  Het geeft het boek iets poëtisch. Wie zijn best doet kan tussen de regels door begrijpen wat er bedoeld wordt. Dat is echter slechts voor een klein groepje weggelegd.

vdi9789054924456

 

 

 

 

 

 

 

 

Boekgegevens

Gipi, Eenverhaal, Uitgeverij Oog&Blik, ISBN 978 90 5492 445 6 (€ 24,90) (€ 8,95)

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven