Uit het leven van een huurmoordenaar

De moord op president John F. Kennedy vond ruim vijftig jaar geleden plaats, maar de gebeurtenissen van 22 november 1963 roepen nog altijd veel vragen op. In Pittsburgh beschrijft Lex Pieffers wat er die dag gebeurde.

Hoewel het om een verzonnen verhaal gaat, weet Pieffers het geloofwaardig te brengen. Hij heeft gekozen voor een originele hoofdpersoon: huurmoordenaar Jake Delaney, die het dodelijke schot op Kennedy lost. Jake weet dat er nog twee huurmoordenaars aanwezig zijn rondom Dealey Plaza, maar hun identiteit is hem onbekend. Hij stelt nooit vragen, werkt altijd alleen en houdt zijn omgeving op afstand.

Dit verandert wanneer hij vlak na de moord journaliste Rosaly Bloomfield ontmoet. Zij is zwaar aangeslagen door de moord op Kennedy en bijt zich vast in de zaak, vastberaden om het achterliggende complot bloot te leggen. Jake is meteen erg onder de indruk van de mooie Rosaly en begint – geheel tegen zijn principes in – een relatie met haar. De moord op Kennedy staat echter van begin af aan tussen hen in, omdat Rosaly weigert de zaak los te laten. Bovendien proberen Jakes opdrachtgevers alle sporen van het complot uit te wissen – met hem erbij.

Pieffers verschaft uitgebreid achtergrondinformatie bij de moord op Kennedy, gebruikt waargebeurde details en beschrijft een goed uitgedacht complot.

Pieffers verschaft uitgebreid achtergrondinformatie bij de moord op Kennedy, maakt gebruik van waargebeurde details en beschrijft een goed uitgedacht complot. De rest van het verhaal roept echter wat vragen op. Waarom begint Jake een relatie met Rosaly terwijl hij van alle kanten wordt opgejaagd? Hoe komt het dat zijn opdrachtgevers hem niet veel sneller vinden, terwijl er zoveel op het spel staat?

Daarnaast had het verhaal soms wat meer diepte mogen hebben, want Jake wordt wel heel halsoverkop verliefd op Rosaly. Ook had het tijdperk nog wat beter ingekleurd kunnen worden; nu vergeet je af en toe dat het om de jaren zestig gaat. De auteur geeft daarentegen juist te veel informatie wat betreft het huurmoordenaarsjargon: iedereen kan wel raden wat ‘gereedschap’ in die wereld inhoudt.

Toch bevat Pittsburgh ook mooie karakterschetsen: ‘Kayleigh O’Ferrel was een mollige brunette van nog geen dertig jaar bij wie Nolan Kruger al zijn problemen kwijt kon. Hij had uitgerekend dat hij zeker de helft goedkoper uit was dan wanneer hij twee keer per maand bij een psycholoog op de bank zou gaan liggen, waarna hij dan alsnog een hoer zou moeten bezoeken om zijn seksuele driften te bevredigen.’ Beschrijvingen als deze zou je vaker willen lezen. Ze maken je nieuwsgierig naar Pieffers’ volgende boek, want dat er meer in zit is zeker.

Pittsburgh

Boekgegevens

Lex Pieffers, Pittsburgh, Uitgeverij Q, ISBN 978 90 214 5784 0 (€ 17,50)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2015

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven