Recensie: Ontbijt, lunch, diner en dessert – allemaal zonder buikpijn!

Veel mensen volgen een glutenvrij dieet, doorgaans vanwege een glutenallergie of -sensitiviteit. Dit dieet staat soms bekend als minder lekker, denk aan het beruchte ‘droge cakebrood’ of de keiharde pizzabodems. Maar in haar kookboek Hoe maak je alles glutenvrij laat foodblogger Becky Excell zien dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn! Met een grote hoeveelheid heerlijke recepten én informatie over glutenvrije vervangers biedt dit kookboek een uitkomst voor iedereen die voor zichzelf of voor anderen een glutenvrije maaltijd neer wil zetten om van te smullen.

Door Ilse van Oosten

Toen Becky Excell zo’n vijftien jaar geleden te horen kreeg dat ze het prikkelbaredarmsyndroom heeft en geen gluten meer mocht eten, voelde ze zich beperkt; ze kon niet zomaar meer alles kopen in de supermarkt, eventjes uit eten gaan met vrienden of een lekkere wafel halen op de markt. In de supermarkt werd ze al snel naar het kleine dieet-schap gedirigeerd waar weinig van haar favoriete producten te vinden waren. De – ook nog eens prijzige – glutenvrije alternatieven vond ze maar niks. Daarom besloot ze uiteindelijk om dan maar zelf alternatieven in elkaar te gaan zetten. En, na wat oefening, met succes! Meer dan 300.000 volgers later inspireert ze veel mensen die in hetzelfde schuitje zitten met lekkere, gezonde én zelfgemaakte glutenvrije gerechten.

In Hoe maak je alles glutenvrij deelt Excell haar ondervindingen. Zo begint het kookboek met wat informatieve pagina’s over glutenvrije alternatieven voor alledaagse basisingrediënten voor in de voorraadkast en over hoe deze te bewaren. Én over ingrediënten die je misschien nog niet kende, zoals gemalen psylliumvezels of vlozaad voor een broodachtige textuur bij het bakken van glutenvrij brood.

De stapsgewijze opbouw van het kookboek neemt je hierna mee naar het zelf maken van basisproducten (denk: pasta, paneermeel, custard) en wijdt hierbij een heel hoofdstuk aan misschien wel het lastigste om een glutenvrije versie van te maken: brood. Er volgen bladzijden vol witbrood, pizzadeeg, sodabrood, focaccia, tortillas, naan, baguette en noem maar op, zodat je nooit meer droog cakebrood hoeft te eten.

Met deze producten ga je in de volgende hoofdstukken aan de slag om heerlijke glutenvrije lunches, diners en desserts te bereiden! Bij veel van deze recepten staat ook nog eens een alternatieve vegetarische of vegan bereidwijze, waardoor dit kookboek voor iedereen toegankelijk is. Wat voor maaltijd zou jij samenstellen? Misschien een voorafje van groente samosa’s gevolgd door een lasagne? Of lekkere (vega) kipnuggets in Koreaanse stijl met als toetje donuts? Met Hoe maak je alles glutenvrij kun je eindeloos combineren en hoef je met een glutenvrij dieet nooit meer je favoriete gerechten te missen!

Becky Excell, Hoe maak je alles glutenvrij, vertaling: Claudia Dispa, Uitgeverij Manteau, 224 pagina’s (€ 24,99)
Berichten gemaakt 5319

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven