Recensie: Sci-fi, fantasy én horror met een moraal

Thomas Olde Heuvelt wordt ook wel de Nederlandse Stephen King genoemd, en niet zonder reden: zijn boeken zitten tegen het horrorgenre aan en hebben een gek fantasyrandje, wat in de buurt komt van het werk van de bekende Amerikaanse auteur. In zijn nieuwe boek Orakel maak je kennis met een nieuw, angstaanjagend verhaal, waar oude bekenden in te vinden zijn.  

Door Merel Kuitert 

Orakel heeft hetzelfde kaliber als HEX en Echo, maar is heel anders opgebouwd. Het bestaat uit vijf delen en een epiloog, en wordt geschreven vanuit verschillende personen, waarvan één de tiener Luca Wolff is. Luca vindt samen met zijn vriendin Emma een achttiende-eeuws zeilschip wanneer ze naar school fietsen op een koude dag. Emma klimt door het luik van het zeilschip, en al snel volgen er anderen. Het probleem is dat zij niet meer terugkomen, en omdat Luca duidelijk een bovennatuurlijk fenomeen heeft meegemaakt, wordt er alles aan gedaan door de geheime dienst November-6 om ervoor te zorgen dat dit geheim niet uitlekt. Al snel blijkt echter dat het schip slechts het begin is van een reeks rare gebeurtenissen die allemaal te herleiden zijn tot iemand, of iets. 
‘Luca zag wat de zee hem wilde laten zien… maar de zee was niet de enige die hem iets liet zien.’ 
De charme van dit boek is dat je geen idee hebt waar het heengaat, wat maakt dat je door wilt blijven lezen. Evenals Luca en de andere hoofdpersonages krijg je steeds meer te weten over de mysteries rondom het schip, maar ook alles wat er in Nederland al dan niet in de doofpot wordt gestopt. Je leert niet alleen steeds meer over de hoofdpersonages en hun beweegredenen, maar ook over de geschiedenis van Nederland, ziektes en bacteriën. Wat dit boek misschien nog griezeliger maakt, is het feit dat het heel ‘dichtbij voelt’. Er komen een hoop Nederlandse plaatsnamen aan bod en een bestaande Brabantse vliegbasis speelt een grote rol. Wie kun je dan nog vertrouwen, en nog belangrijker, zou het echt kunnen gebeuren? 

TikTok en een oud dagboek 
Doordat het boek op verschillende plaatsen en vanuit verschillende perspectieven wordt verteld, zit er veel vaart in het verhaal. Daarnaast zitten er delen tussen die een nieuwe licht schijnen op de gebeurtenissen, zoals het dagboek van de kapitein van het Orakel in de achttiende eeuw. Ondanks dat je er doorheen vliegt, konden sommige stukken wellicht iets korter. Er wordt bijvoorbeeld drie pagina’s besteed aan een beschrijving van de verplaatsing van het Orakel, wat niet per se had gehoeven en afdoet aan de spanning. Het is echter een stuk verfijnder gedaan dan in zijn eerdere boeken HEX en Echo, die wel érg langzaam op gang kwamen. 
De schrijfstijl is zoals je hem verwacht van Olde Heuvelt: vlot en perfect passend bij elk perspectief. Wanneer de vriendin van Luca iets zegt weet je meteen dat zij het is, en zelfs de populaire en hippe app TikTok wordt gebruikt om hun perspectief weer te geven, maar je herkent ook de cynische en norse stem van Grim, die een rol speelt in het boek. Ook de beschrijvingen van de angstaanjagende taferelen zijn heel filmisch geschreven. Je ziet het voor je, zonder dat het te naar of langdradig wordt. Dat is meesterlijk gedaan. 

Een belangrijke geschiedenisles 
Een ander aspect aan Orakel dat een pluim verdient, is het feit dat het naast het scifi- en fantasyrandje (dat we van Olde Heuvelt gewend zijn), ook een lesje geschiedenis en moraal voor de mensheid in het algemeen bevat. De stijging van de zeespiegel is namelijk voor een groot deel aan ons te wijten en we zullen ervoor gestraft worden als we niets doen. Of we deze prijs moeten betalen aan moeder natuur of aan een hogere macht is niet duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat er offers gemaakt moeten worden om de aarde zoals we hem kennen te behouden. Deze les komt in Orakel duidelijk naar voren en laat je als lezer nadenken over de gevolgen van onze acties voor de aarde. 
Concluderend is Orakel weer een pareltje van Olde Heuvelt op elk vlak: de schrijfstijl is passend en vlot, de plot is origineel en zorgvuldig opgebouwd met een perfecte spanningsboog, en er is zelfs een plekje voor het moraal in het verhaal. Olde Heuvelt doet duidelijk zijn research en laat je twijfelen over alles wat je dacht te kennen. Je wordt constant op een ander spoor gezet en wilt blijven lezen tot je overal het fijne van weet. Nederland mag trots zijn op een literair wonder als Olde Heuvelt. 

Boekgegevens

Thomas Olde Heuvelt, Orakel, Uitgeverij Meulenhoff Boekerij, 454 pagina’s (€ 20,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie mei 2021.

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5312

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven