Recensie: Een uitbundig tuinfeest

Zelden komt er een boek voorbij dat zo mooi in elkaar steekt als Het geheim van de tuin van Jan Paul Schutten. Het is in één opslag duidelijk dat hier veel tijd aan is besteed. En niet alleen tijd; passie is misschien een beter woord. Zodra dit kinderkookboek in je handen ligt, zul je weten wat ik hiermee bedoel. Ga je mee op avontuur? 

Door Sabrina de Wit 

Groen is de kleur die de bladzijdes aan de zijkant hebben, wat Het geheim van de tuin direct tot een vrolijk boek maakt. Het is mooi stevig en voorzien van illustraties van Floor Rieder, die eerder bekroond werd met de Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek. Haar stijl is duidelijk herkenbaar, net als bij haar eerdere samenwerking met Jan Paul Schutten voor onder andere het boek Het raadsel van alles wat leeft.  
Het geheim van de tuin is verschenen ter gelegenheid van 100 jaar Amsterdamse Schooltuinen en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam. Om te vieren dat kinderen door middel van schooltuinen kennis kunnen maken met hoe groenten en fruit groeien, en hoe belangrijk dat is voor de ontwikkeling van een kind. Zo leren ze waar je eten vandaan komt en wat je met al dat lekkers kunt doen. 
Die kindgerichtheid zie je terug in het boek. Het is een samenwerking tussen kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten en topkok Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS van het Rijksmuseum. Waarbij het eerste deel van het boek een verhaal is, bestaat het tweede deel uit zestien verrassende gerechten, waaronder ‘aardbeikneuzen met knol en kaas’, ‘raresnijboonsalade’ en een ‘lekkere laagjestaart’. Het boek eindigt met een deel over zaaien en oogsten, waarbij overzichtelijk is gemaakt wanneer je welke bloemen, kruiden, groentes of fruit kunt zaaien en oogsten.  

‘De meesterproef’ is een briljant verhaal, waarin koks het tegen elkaar opnemen in een kookwedstrijd. Niet alleen is het een leuk verhaal om te lezen, het heeft ook nog een belangrijke boodschap in zich. Natuurlijk kan ik die niet verklappen, maar het maakt het in mijn ogen de moeite waard om samen met je kind te lezen en het er dan samen over te hebben.  
De gerechten van Bijdendijk zijn vegetarisch en kleurrijk en veel van de ingrediënten zijn te vinden in de moestuin. Of als je die niet hebt, gewoon op de markt. Het zijn stuk voor stuk gezonde gerechten, waarbij ik soms wel een kanttekening plaats omdat ik weet dat sommige kinderen soms moeite hebben met groente en fruit eten. Dit kookboek probeert het voor hen weer tot een feestje te maken om met je ouders te koken en groente en fruit opnieuw te ontdekken. En wat je nog meer kunt ontdekken in Het geheim van de tuin zijn de leuke weetjes die het verhaal aanvullen, zoals over De Nachtwacht of de architect van het Rijksmuseum, die ergens in het gebouw aan de gevel als standbeeld is verwerkt. Een goede reden om na het lezen van het verhaal en het koken van een gerecht samen het museum te bezoeken en te bekijken vanuit het oogpunt van een kind, op zoek naar de plaatsen uit het verhaal. 

Boekgegevens

Joris Bijdendijk en Jan Paul Schutten, Het geheim van de tuin, Uitgeverij Gottmer, 96 pagina’s (€ 16,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie augustus 2020. 

Berichten gemaakt 5339

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven