Recensie: De zomer van haar leven

Heb ik een gelukkig leven gehad? Gerda schuift deze vraag al lange tijd voor zich uit, maar nu het elke dag iets moeizamer gaat, besluit ze op zoek te gaan naar het antwoord.

Zwervend door het verzorgingstehuis denkt ze terug aan haar jeugd in de jaren zestig, aan haar passie voor astrofysica, aan de scheve blikken die dat opleverde en aan de zomer van haar leven, toen ze de keus moest maken tussen haar liefde voor Peter en een carrière in het buitenland.
Gerda, of mevrouw Wendt, zoals ze keurig wordt aangesproken door het personeel, is een vrouw op leeftijd, die de strijd tegen haar afbrokkelende lichaam en verstand aan het verliezen is. Steeds groter worden de gaten in haar bewustzijn en verdwalen in de overbekende gangen van haar rusthuis is een gewoonte geworden. Haar laatste energie stopt ze daarom in een reis naar het verleden, in een tocht naar verantwoording voor gemaakte keuzes. Allesbepalende afslagen. Nam ze de goede?
Liefdevol neemt illustrator Barbara Yelin ons mee in het breekbare leven van Gerda. Met zachte streken van haar kwast tovert ze het dagelijks leven in het verzorgingstehuis tevoorschijn; het wassen, het televisiekijken, het verloren verleden. Moeiteloos schakelt ze tussen een bejaarde vrouw in de diepe winter van haar leven, die het heden ziet ontglippen, naar de zomer, waar de wereld zomaar aan haar voeten lag. Toen de kansen voor een bijzonder getalenteerde jonge vrouw voor het oprapen lagen. De liefde, het avontuur, de carrière: het was er allemaal.
Yelin houdt van dilemma’s en het maken van afwegingen. In haar vorige boek Irmina, beschreef ze een vrouw die moest kiezen tussen de Nazi-ideologie en persoonlijke welvaart. Voor De zomer van haar leven ging ze een samenwerking aan met Thomas von Steinaecker (Wallner begint te vliegen). Hij is een bijzonder veelzijdige, maatschappelijk betrokken schrijver en scenarist uit Duitsland. Zo ontstond een klein, aandoenlijk verhaal over een groot thema, met een verrassend perspectief.
Het boek helpt daarnaast ook om het beeld van die oude buurvrouw, je vergeetachtige opa of misschien eigen moeder een beetje bij te sturen. Om hen te begrijpen. Of te zien als intelligente, gewone mensen zoals jij en ik, in plaats van opgehokte bejaarden, wachtend op de dood.

Boekgegevens

Thomas von Steinaecker en Barbara Yelin, De zomer van haar leven, vertaling: Lindy Jense, Uitgeverij Soul Food Comics, 80 pagina’s (€ 19,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2018.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven