Recensie: De zomer dat alles begon…

Die ene zomer lag de wereld aan hun voeten: zes tieners staan op het punt om af te studeren. Maar de avond voor hun examenuitslag gaat het goed mis. De vriendengroep speelt een roekeloos spel, waarbij er iemand om het leven komt. Ze raken in paniek en zien hun gouden toekomst in duigen vallen. Tot één van hen zich opoffert.  

Door Famke Prins 

Deel één van de nieuwe thriller Die zomer van Sharon Bolton gaat over wat zich afspeelde die fatale avond voor de diploma-uitslag. De spanning en de vragen bouwen zich gelijk op: wat is er gebeurd? Wie gaat er dood? Wiens schuld is het echt? Je leert de jonge tieners rustig kennen, zenuwachtig als ze zijn voor de uitslag, maar ook in voor een spannend spel om hun gedachten af te leiden. Aan het begin zijn ze nog lastig uit elkaar te houden, maar algauw went dit en krijg je een idee van de groepsdynamiek. De hechte vrienden zijn allemaal van goede komaf, met steenrijke ouders en gaan naar een goed aangeprezen elitaire school. Als blijkt dat er iemand dood is door hun toedoen, raken ze in paniek en zien hun gouden toekomst in duigen vallen.  
Als Megan oppert om de schuld op zich te nemen, zodat alleen zij naar de gevangenis hoeft, vraagt ze daarvoor enkel één ding terug: een gunst van iedereen zodra ze haar straf heeft uitgezeten. De vrienden gaan akkoord, ondanks dat ze niet weten wat die gunst dan mag zijn, want hierdoor kunnen ze hun gedroomde leventje gewoon voortzetten. In het tweede deel zijn we twintig jaar verder, en staat Megan eindelijk weer op vrije voeten. Het eerste wat ze doet is langsgaan bij haar oude ‘vertrouwde’ vrienden, die haar twintig jaar lang keihard hebben genegeerd. De toon is gelijk gezet, de vrienden voelen zich ongelooflijk schuldig en zijn zenuwachtig voor haar terugkomst, aangezien de straf hoger is uitgevallen dan ze destijds hadden voorspeld. De meesten zijn in tegenstelling tot Megan succesvol en enigszins gelukkig geworden. Maar altijd met Megan in hun achterhoofd zijn ze bang, want met welke gunst zal zij naar hen toe komen? Zal zij hen na al die tijd nog verraden?  ‘Ondertussen was hij blijven staan en ze keken naar elkaar door het glas. Hij probeerde haar gezichtsuitdrukking te lezen en vroeg zich af hoe snel nadat hij de deur had opengetrokken de beschuldigingen zouden beginnen. Waarom heb je me niet opgezocht? Waarom heb je niet geschreven?’ 
De sfeer is enorm beklemmend, en dat is heel goed voelbaar van begin tot eind. Sharon Bolton weet een fantastisch goede psychologische thriller te schrijven, vol schuldgevoel, morele dilemma’s, hoogoplopende emoties en een vriendschap die veelvuldig getest wordt. Bolton weet de spanning perfect op te bouwen en blijft dit door het hele boek vasthouden. Ook blijven er veel vragen door je hoofd spoken die je beantwoordt wilt zien. Want staat de ooit zo hechte groep na twintig jaar ook nog klaar voor elkaar, en voor Megan, die alles voor hen heeft opgegeven? Hoe reageren zij op haar en andersom? Niemand weet wat Megan van hen gaat vragen. De kaarten zijn opnieuw geschud. Wat kan ooit die twintig jaar nog goedmaken?  

Sharon Bolton, Die zomer, A.W. Bruna Uitgevers, 399 pagina’s (€ 20,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie augustus 2021.   
Interesse? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven