Recensie: De Veger

Een schoorsteenveegster die gelooft in een betere toekomst, een klein wezentje dat op zijn beurt in haar gelooft en hun gezamenlijke strijd tegen de meedogenloze baas meneer Crudd. Die verhaalelementen vormen de basis van het magische avonturenboek De Veger van Jonathan Auxier.

Door Saraï van Well

Het is vijf jaar geleden dat de Veger is verdwenen. Sindsdien heeft Nan geen andere keuze dan te werken als schoorsteenveger voor de meedogenloze Wilkie Crudd. Het werk is zwaar en niet altijd zonder gevaren. Wanneer Nan tijdens het vegen vast komt te zitten in een brandende schoorsteen is ze bang dat ze er nooit meer zal uitkomen. Maar dan wordt ze gered door een golem, een wezentje gemaakt van roet en as, genaamd Charlie. Samen nemen ze het op tegen de gemene meneer Crudd.
‘’s Morgens in alle vroegte kun je allerlei wonderlijke dingen te zien krijgen. Misschien zie je je ouders slapen in hun bed. Misschien zie je een ijverige vogel die een worm vangt. Misschien zie je een verloren munt op de stoep liggen of de eerste stralen van de opkomende zon. En als je heel, heel veel geluk hebt, vang je misschien een glimp op van het meisje en haar Veger.’ De Canadese jeugdboekenschrijver Auxier steekt De Veger met een vlotte pen in door zich direct tot de lezer te richten. In zijn vastbesloten manier van vertellen is er geen plaats voor detailrijke, omschrijvende zinnen, maar grote aandacht voor pakkende dialogen. Een verrassende schrijfstijl die uitstekend werkt voor het verhaal dat opgedeeld is in korte hoofdstukken met meerdere vertelstijlen. De schrijver wisselt regelmatig tussen het heden en de dromen van Nan over het verleden met de Veger. Doordat de focus ligt op vlotte dialogen ontstaat er ruimte om je fantasie aan te boren en zo je eigen unieke draai aan het magische, spannende verhaal van Nan en haar golem te geven.
Toch is het juist de dialooggedreven aanpak die de vaart er halverwege het verhaal goed uithaalt. Gesprekken worden uitgerekt, broodnodige omschrijvingen missen om situaties helemaal te begrijpen en kleine verhaalaspecten krijgen veel ruimte die verder geen invloed hebben op het verhaalverloop. Richting het einde verandert dit wel en neemt het verhaal een vaart met meerdere plottwisten, waardoor het uiterst spannend wordt.
Al met al is De Veger een spannend en vlot geschreven jeugdroman. Hoewel het baat had gehad bij een meer detailrijke vertelling, heeft het gezamenlijk creëren van een verhaal door schrijver en lezer ook iets magisch.

Boekgegevens

Jonathan Auxier, De Veger, vertaling: Esther Ottens, Uitgeverij Billy Bones, 383 pagina’s (€ 19,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie augustus 2019.

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven