Nieuwsgierigheid komt voor de val

Femmie van Santen schrijft al haar hele leven, maar pas na haar vijftigste besloot ze er echt voor te gaan. Ze publiceerde onder andere korte verhalen in bundels, een boek waarin ze schrijft over haar moeder die Alzheimer had en verscheidende thrillers. De Logee is haar nieuwste boek in het thrillergenre.

In dit verhaal volgen we de alleenstaande moeder Lidewij Posthumus en haar dochter Imke. Lidewij heeft te kampen met haar onstuimige puberdochter en de geldproblemen waar ze al een tijd mee zit. Dan krijgt ze een brief van een Amerikaanse achternicht die op zoek is naar onderdak in Nederland. De komst van Carol, die bereid is vijfhonderd euro per week te betalen ter compensatie, lijkt een geschenk uit de hemel. Maar niets is wat het lijkt. Kort na de komst van Carol vindt de politie haar auto in de Waal. De vraag is nu alleen: was het een ongeluk, of was het opzet? Het boek begint met een pakkende proloog die de toon zet voor de rest van het boek. We volgen Lidewij en haar dochter Imke in een turbulente tijd. Er wordt voldoende tijd besteed aan het omschrijven van de relaties van de personages en het omschrijven van de situatie waarin ze zich bevinden. Hierdoor krijg je meer tijd om een band te vormen en leef je later ook meer mee met wat ze meemaken.

[quote]Kort na de komst van Carol vindt de politie haar auto in de Waal.[/quote]

Gedurende het boek wordt het mysterie rondom Carols verdwijning steeds groter en wordt er veel argwaan opgewekt. Alle personages hebben contact gehad met de nieuwsgierige Carol, die altijd haar neus in andermans zaken stak en door niemand behalve Imke oprecht aardig gevonden werd. Ieder personage heeft dus een motief. Door het whodunnit-gevoel van het boek vertrouw je niemand meer. Zelf had ik al een hele conspiracy theory bedacht waarin Carol een CIA-agent was. Het bleek echter een stuk simpeler te zijn. Iets te simpel, naar mijn mening. Rond het midden van het boek had ik al een gokje gewaagd, maar was ik er eigenlijk van overtuigd dat dit het niet kon zijn, omdat het te veel voor de hand lag. Maar misschien moet je daar niet te veel op letten en juist met de flow meegaan. Aan de andere kant was ik er namelijk wel tot het einde van het boek van overtuigd dat er nog iets zou gaan gebeuren. In dat opzicht is Van Santen er met De Logee zeker in geslaagd om me tot de laatste bladzijde in spanning te houden.

CC de logee

Boekgegevens

Femmie van Santen, De logee, Uitgeverij Kok, ISBN 978 90 435 2332 5 (€ 18.99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2014.

Berichten gemaakt 5339

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven