De koffer in duiken II

Eindredacteur Nina Visser is terug van vakantie en deelt de inhoud van haar koffer: boeken uit alle windstreken. Vandaag het tweede deel van haar selectie.

BRAZILIE
16 Cover NemesisMisha Glenny – Nemesis
Dit is het verhaal van de Braziliaanse drugskoning Antônio Francisco Bonfim Lopes, kortweg Nem. Misdaadjournalist Misha Glenny doet verslag van zijn weg naar de macht en zijn uiteindelijke arrestatie in 2011, en geeft tegelijkertijd een zeer uitgebreid beeld van het Brazilië van de afgelopen decennia. Wat ik er heel goed aan vond was dat Glenny Nem heel menselijk neerzet en zijn verhaal en beweegredenen in een breder perspectief plaatst. De enorme verschillen tussen arm en rijk in Brazilië, de daaruit voortvloeiende grootschalige corruptie en de nabijheid van het Amazone-regenwoud met zijn cocabladeren vormen een kweekvijver voor mannen zoals Nem. Toch organiseert Brazilië deze zomer wel de Olympische Spelen. Zou dat het land vooruit helpen?

Boekgegevens

Misha Glenny, Nemesis. De slag om Rio, vertaling: Catalien en Willem van Paassen, Uitgeverij Ambo Anthos, 301 pagina’s, ISBN 978 90 263 2744 5 (€ 19,99)


DE WERELDZEEEN

Jean-Michel Charlier en Patrice Pellerin – RoodbaardRoodbaard
Deze strip komt uit de koffer van collega Caroline. De gevreesde piraat Roodbaard wordt ook wel de ‘schrik der zeven zeeën’ genoemd. In de Golf van Guinee worden enkele van zijn mannen gevangengenomen door koning Mokotéké van de Banga-stam. In ruil voor hun vrijlating moet Roodbaard geroofde en als slaaf verkochte stamleden terugbrengen. Op weg naar Jamaica wil de kaperhoofdman het Spaanse goudschip Reina Isabel veroveren om aan geld te komen om de slaven vrij te kopen. Charlier heeft een fijn avontuur geschreven dat door Pellerin (De Havik) prachtig en minutieus is getekend. De uitvoering van deze integrale uitgave is, zoals we van uitgeverij Sherpa gewend zijn, uitstekend verzorgd.

Boekgegevens

Jean-Michel Charlier en Patrice Pellerin, Roodbaard – Integraal – Luxe 7: Zwendel in ebbenhout – Opstand in Jamaica, Uitgeverij Sherpa, ISBN 978 11 90 898 8105 2 (€ 24,95)

ZWEDEN
16 Cover Ik zal je altijd vindenJohn Ajvide Lindqvist – Ik zal je altijd vinden
Het begin van dit boek vond ik erg veelbelovend. Hoofdpersoon John Lindqvist – heel toevallig ook de naam van de schrijver – gaat in 1985 op zichzelf wonen in Stockholm. Hij wil goochelaar worden, maar is erg op zichzelf vanwege een traumatische gebeurtenis uit zijn jeugd, die langzaam onthuld wordt. Tot zover erg spannend. Maar dan! In zijn nieuwe woning ontdekt John dat hij kan reizen naar ‘de tweede plaats’, een gelukzalige plek waar hij helemaal zichzelf kan zijn. Hij betaalt ervoor in bloed. Naarmate het verhaal vordert stapelen de groteske gebeurtenissen zich op en krijg je horror ten top voorgeschoteld: vlees, bloed, geweld. Toch kun je dit boek ook lezen als een ode aan het socialisme, vol verlangen naar verbondenheid. Dat maakt nieuwsgierig, of niet?

Boekgegevens

John Ajvide Lindqvist, Ik zal je altijd vinden, vertaling: Edith Sybesma, Uitgeverij Signatuur, 288 pagina’s, ISBN 978 90 567 2564 8 (€ 19,99)

RUSLAND
16 Cover Sergeant BertrandAleksandr Skorobogatov – Sergeant Bertrand
Vorig jaar verraste Skorobogatov met Portret van een onbekend meisje, nu is er deze Nederlandse vertaling van zijn debuut. Het verhaal is klein maar krachtig, omdat het drijft op een heel sterke emotie: jaloezie. Alcoholist Nikolaj is getrouwd met Vera, een beeldschone actrice. Nikolaj kan zich niet voorstellen dat Vera tevreden kan zijn met een mislukkeling als hijzelf, en dus zoekt hij naar bewijs dat ze een affaire heeft. Lijdt hij in eerste instantie aan jaloerse gedachten die we allemaal wel eens hebben, uiteindelijk ontaardt zijn gedrag in ziekelijke achterdocht. En toch begreep ik hem, omdat Skorobogatov zijn waanzin zo invoelbaar maakt. Ook mooi is hoe weinig hij uitlegt: je voelt dat er een heel universum achter deze novelle schuilgaat.

Boekgegevens

Aleksandr Skorobogatov, Sergeant Bertrand, vertaling: Rosemie Vermeulen, Uitgeverij Cossee, 158 pagina’s, ISBN 978 90 593 6667 1 (€ 18,95)

NIGERIA
U1 Chinua Achebe_01.03.2016.inddChinua Achebe – Termietenheuvels in de savanne
Chinua Achebe (1930-2013) wordt beschouwd als de vader van de Afrikaanse literatuur. Zijn laatste roman Termietenheuvels in de savanne (1987) is nu heruitgebracht in een nieuwe vertaling. In dit boek krijgen de vrienden Sam, Chris en Ikem, die elkaar al van jongs af aan kennen, na een coup in hun vaderland alle drie een belangrijke functie onder het nieuwe regime. Ikem is hoofdredacteur bij een krant, Chris is Commissaris van Informatie en Sam schopt het zelfs tot president. Hun nieuwe functies vragen om een ander evenwicht in de vriendschap, maar dat blijkt niet makkelijk. ‘Het zou mooi zijn als deze sleutelroman uit de Afrikaanse letterkunde zo een nieuw, jong lezerspubliek vindt,’ schreef Wim Bossema in de Volkskrant van 28 mei. Nou Wim, ik ben overstag.

Boekgegevens

Chinua Achebe, Termietenheuvels in de savanne, vertaling: Robert Dorsman, Uitgeverij De Geus, 288 pagina’s, ISBN 978 90 445 1379 0 (€ 22,95)

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven