Nieuwe titel: Tegenspraak

In de spraakmakende roman Tegenspraak geven de auteurs, die beiden werkten als officier van justitie, een inkijkje in het Nederlandse rechtssysteem.

PROMOTIE – De wereld van de rechtspraak staat onder druk. De rechterlijke uitspraken in de toeslagenaffaire, een zware opleiding en het gigantische tekort aan rechters en officieren van justitie. Vragen als: Hoe ver mag je gaan als rechter? en: Wat als je als rechter een uitspraak doet die de wet wel dient, maar tot een ongemakkelijke uitkomst leidt? komen steeds vaker naar boven.

In de spraakmakende roman Tegenspraak geven de auteurs, die beiden werkten als officier van justitie, een inkijkje in het Nederlandse rechtssysteem. Aan de hand van de zaken van twee ambitieuze juristen worden de veelbesproken opleiding tot rechter, de keuzes die rechters en officieren van justitie moeten maken en de (on)mogelijkheden van het rechtssysteem in een uiterst vermakelijk en spannend verhaal uitgelegd. 

Inhoud

Twee jonge juristen, Hélena en Oscar, beginnen aan de opleiding tot rechter. Op hun reis door de verschillende rechtsgebieden en functies komen ze een scala aan persoonlijkheden tegen, maar vooral ook zichzelf. Terwijl ze gekneed worden voor het vak, ontdekken ze dat de wereld van het recht vaak heel anders in elkaar steekt dan verwacht.

Wat is rechtvaardigheid als het wettelijk systeem tot een ongemakkelijke uitkomst leidt? En hoe ver mag je als rechter gaan? Samen verkennen Hélena en Oscar de grenzen en mogelijkheden van het rechtssysteem. Totdat ze op een dag tegenover elkaar komen te staan in de beruchte toeslagenaffaire

Fragment

Sophia glimlacht. ‘Pittig vak heb je gekozen, Leentje. Er zijn vast veel dingen die je niet kunt vertellen.’

Hélena kijkt haar dankbaar aan en gaat verder met eten. Het is beter om er niet meer aan te denken.

Maar Sophia laat het daar niet bij. ‘Ik weet zeker dat je het goed gaat doen. Jij denkt altijd zo goed over alles na.’

Hélena schudt haar hoofd. ‘Iedereen is zo slim en zelfverzekerd, oma. Sinds… er iets misging… ben ik zenuwachtiger dan eerst.’ Haar vergissing met het proces-verbaal waardoor haar verdachte met kerst binnen had gezeten zit haar nog altijd hoog. Het was eigenlijk niet eens haar fout, maar ze heeft wel het gevoel dat ze erop wordt afgerekend. Misschien heeft Oscar wel gelijk, denkt ze terwijl ze haar mes en vork op haar lege bord legt. ‘We doen ons best,’ had hij gezegd toen ze ’s avonds samen de rechtbank verlieten, ‘maar ook met ons beste best gaan er dingen mis,’ en hij had haar een speels duwtje tegen haar schouder gegeven. Zijn blauwe ogen hadden de dag een stukje lichter gemaakt.

Pamela Guldie en Ernestine Hoegen, Tegenspraak, Uitgeverij Spectrum, 304 (€ 22,99)

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven