Nieuwe titel: Sporen van spionage

Sporen van spionage laat zien waar en hoe in Nederland in de twintigste eeuw werd gespioneerd; hoe spionage- en contraspionage-diensten te werk gingen en elkaar bestreden, met meer of minder succes. Een oude Britse wijsheid heeft daarbij niets van zijn actualiteit verloren: “Thou shalt not be found out”.

In oktober 2013 verwoestte een uitslaande brand in Leeuwarden het geboortehuis van dubbelspionne Mata Hari. In diezelfde periode was het klokkenluider Edward Snowden die de aandacht van de wereld vestigde op de omvangrijke afluisterprogramma’s van de Amerikaanse Sigint-dienst NSA.

Wat deze twee zaken verbindt is het te betreuren maar onweerlegbare feit dat spionage een ‘fact of life’ was en is. Mata Hari werd in 1917 geëxecuteerd; de verstandhouding tussen de Verenigde Staten en haar afgeluisterde bondgenoten verkoelde – maar de spionage ging door, toen en nu.

cover7.indd

Boekgegevens

Dick Engelen en Constant Hijzen, Sporen van spionage. Een speurtocht door geheim Nederland, Karwansaray Publishers, ISBN 978 94 902 5809 2 (€ 15,-)

Over de rubriek ‘Nieuwe titel’
Iedere dag kiezen we een Nieuwe Titel van de dag uit. We plaatsen de omslag en een korte omschrijving van een recentelijk verschenen boek op boekenkrant.com. Zo kunnen onze lezers elke dag kennismaken met een nieuw boek!

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven