Britse jeugd is een prijsbewuste boekenkoper

Jongeren lijken niet meer los te weken van smartphones, tablets en andere elektronica. De uitkomst van een Brits onderzoek naar het leesgedrag van 900 jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar is dan ook verrassend. Bijna 75% van de lezers geeft aan een geprint boek te verkiezen boven een digitale versie.

Onderzoeker Luke Mitchell geeft als belangrijkste reden dat deze groep e-books te duur vindt. De geaccepteerde prijs voor een paperback editie ligt rond de zeven pond. Toch is maar 10% bereidt om hetzelfde bedrag uit te geven voor een e-book. Volgens de ondervraagden zou het kopen van digitale versies pas een vlucht nemen als de prijs onder de vijf pond zou zakken. De keuze voor de papieren versie is dus niet rotsvast; jongeren zijn vooral prijsbewust. Daarnaast is er ook de behoefte om een boek aan te raken. Een boek gaat pas echt leven als je aan de rug ziet dat het daadwerkelijk gelezen is, laat één van de ondervraagden weten.

Voor de aanschaf van papieren boeken kiest de Britse jeugd massaal voor de elektronische snelweg. Slechts een derde schaft boeken aan bij een onafhankelijke boekwinkel. Amazon steekt met kop en schouders boven elke traditionele boekwinkel uit, op afstand gevolgd door enkele grote Britse boekenketens. Grote supermarktketens hebben ook een groeiend aandeel in de Britse boekenverkoop. Toch blijft de traditionele bibliotheek wel onverminderd populair. Jongeren geven aan zowel de openbare bibliotheek als die van scholen en universiteiten met enige regelmaat te bezoeken.

Mitchell was het meest benieuwd naar de uitkomst van zijn laatste vraag: wat is je favoriete boek? Grote namen in de kinderliteratuur zoals JK Rowling en Roald Dahl werden veelvuldig genoemd. Echte klassiekers blijken nog steeds niet aan populariteit te hebben ingeboet. Schrijvers als Jane Austen, Charlotte Brontë, George Orwell, en F. Scott Fitzgerald weten de Britse jeugd nog steeds te boeien.

De resultaten van het onderzoek lijken de aloude uitdrukking ‘vroeger was alles beter’ te ondersteunen. De Britse jeugd kiest nog steeds voor het papieren boek, alleen de manier waarop het aangeschaft wordt is drastisch veranderd. Toch is het opmerkelijk dat deze keuze vooral voorkomt uit het feit dat er geen goedkoper alternatief voorhanden is. Zodra de prijs van e-books substantieel omlaag gaat lijkt de oude liefde voor het papieren boek toch snel te roesten.

Bron: www.thebookseller.com/
Foto: http://sjcpl.lib.in.us

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven