Met liefde geschreven over hippies op Ibiza

Mireille van Hout schreef met Ibiza, Land van liefde een nostalgisch boek over het hippieleven op het paradijselijke eiland Ibiza. Redacteur Aefke ten Hagen las deze prachtige roman en sprak met de auteur.

Cover Ibiza land van Liefde Mireille van HoutOver het boek
In Ibiza, Land van liefde stichten Anna en een paar vrienden een hippiecommune op Ibiza op, waar ze leven in ultieme vrijheid. Op een dag vertrekken Anna en haar dochter echter halsoverkop van het eiland. Jaren later probeert haar inmiddels volwassen dochter te ontdekken wat destijds de reden was voor het plotselinge vertrek.
Met Ibiza, Land van liefde heeft Mireille van Hout een knappe, gelaagde, maar ook spannende roman geschreven. Bijna ieder hoofdstuk wordt met een kleine cliffhanger afgesloten, wat ervoor zorgt dat je als lezer nieuwsgierig blijft en verder wil lezen. Bovendien is er een groot geheim dat het verhaal tot aan het einde blijft overschaduwen: wat heeft zich nu eigenlijk afgespeeld op Ibiza?
Ook de opbouw van het boek steekt goed in elkaar. Heden en verleden lopen door elkaar door middel van flash-backs en worden beschreven vanuit verschillende gezichtspunten. Door al die verschillende verhaallijnen is het wel van belang dat je je aandacht er goed bij houdt. Gelukkig weet Van Hout altijd alles op te helderen en laat ze geen losse eindjes bungelen. Het resultaat is een spannend, prachtig en met liefde geschreven boek. Een welkome afleider van de winter, want met deze roman waan je je zo op Ibiza. Je kunt de warme zandkorrels bijna voelen.

Mireille van HoutAefke: Waarom koos je Ibiza als inspiratiebron voor jouw boek?
Mireille van Hout: ‘Ibiza, Land van liefde is een verhaal over de flowerpowerkinderen en de kinderen die zij zelf kregen. Over moeders en dochters, over de liefde en herinneringen die ons misleiden. Wat dat betreft had het zich bij wijze van spreken ook kunnen afspelen op Ruigoord of een of andere commune in Zweden. Maar het is Ibiza geworden omdat ik nieuwsgierig was naar het eiland zoals de mensen dat in de jaren zestig aantroffen. Al voor de hippies erheen trokken, vonden kunstenaars en bohemiens hun weg ernaartoe. Het eiland fascineert mij: de natuur, het gevoel van vrijheid, de spiritualiteit en sensualiteit die er in de lucht hangt. Het gevoel van vrijheid is er zo groot dat sommigen zich er volledig in verliezen. Er hangt iets in de lucht wat ik niet op andere eilanden vind.’

Om dit boek te kunnen schrijven, heb je een behoorlijke duik moeten nemen in het hippieleven. Wat spreekt jou daarin aan?
‘De hippies interesseren me omdat de jaren zestig zo interessant zijn. Mensen hebben nu vaak het idee dat die hele sixties zo swingend waren, maar de bloemkoollucht en burgerlijkheid van de jaren vijftig hing er zeker tot en met de eerste helft. Het is een decennium met grote veranderingen waarin de oude zuilen begonnen af te brokkelen, een tijd van clashes tussen de generaties. De nieuwe generatie had een prachtig maar ook bijna naïef geloof in vooruitgang en de maakbaarheid van de wereld.
‘De periode van de hippies op Ibiza duurde tot ongeveer halverwege de jaren zeventig, maar heeft er een onmiskenbaar stempel achtergelaten: je ziet het nog steeds in de kleding, yoga en meditatie, de marktjes. Op een bepaalde manier is de hedonistische partycultuur van nu een uitvloeisel van de hippietijd. Voordat de housemuziek bestond, gebruikten de sanyassins van de Bhagwan in hun ashram op Ibiza xtc tijdens hun spirituele sessies. Die drug was toen verder nog onbekend. Toen de eerste feestbeesten die drugs gingen slikken in een club, ontstond de ravecultuur waar Ibiza nu zo beroemd om is.’

Kun je uitleggen waarom jouw boek door de uitgever ‘hartverwarmend en bloemrijk’ wordt genoemd?
‘Dat zijn van mooie termen van de uitgever! Hartverwarmend waarschijnlijk omdat het over de liefde gaat, over idealen, teleurstellingen, hoe mensen elkaar pijn doen en vervolgens toch proberen er het beste van te maken. Bloemrijk vermoedelijk omdat ik graag een sfeer neerzet, van de schoonheid, bloemen, bomen, vogels, gebouwen en geur. Maar ook van de grauwheid. Het zijn overigens geen ellenlange beschrijvingen hoor, maar ik verplaats de lezer graag naar een andere wereld.’

Is Ibiza, land van liefde geworden wat je ervan verwacht had, voor je een letter op papier had gezet? Of heeft het toch een andere wending gekregen?
‘Dat is een lastige vraag! Het is geloof ik wel geworden wat ik ervan gehoopt had.
Andere wendingen zijn er altijd, in ieder geval in het verhaal. Ik weet altijd wel waar het naartoe gaat, maar de personages dwingen me gaandeweg soms wel om een andere weg ernaartoe te nemen.’

Boekgegevens

Mireille van Hout, Ibiza, Land van Liefde, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 263 3096 4 (€ 19,99)

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven