Krantenartikel: Vechten met hockeysticks

‘Dit is geen verhaal over klasgenootjes die gemeen doen tegen de hoofdpersoon. Dit is een verhaal over klasgenootjes die de hoofdpersoon volledig links laten liggen,’ aldus de alwetende verteller. Toch gaat De tunnels vooral over hoe die hoofdpersoon toch zijn eigen plekje als nieuweling in een vreemde stad vindt.

Door Selma Oueddan

Gran, kort voor Graniet, wil eigenlijk niet naar Carrousel verhuizen, maar zijn ouders moeten wel. Zijn vader heeft geen vaste baan en zijn moeder zit in een rolstoel. In het kleine stadje vindt Grans vader werk, dus propt de familie alle huisraad in de auto en leggen ze vijftienhonderd kilometer af naar hun nieuwe thuis. Er is echter iets geks aan de hand in het gehucht; huizen storten in zinkgaten en iedereen maakt ruzie met elkaar.
Op Carrousel Middelbare School wordt Grans bestaan alleen opgemerkt door de Hertog, de archiefbewaarder, en Catalina Catalan, de op-één-na-kleinste persoon van de school. Bij de Hertog brengt Gran de meeste middagpauzes door en leert hij meer over de geschiedenis van Carrousel. Door Catalina in eerste instantie na schooltijd te achtervolgen, ontdekt Gran de tunnels die onder zijn voeten lopen, en wat de oorzaak van alle zinkgaten is. Samen zetten ze alles op alles om nog meer instortingen te voorkomen, met behulp van hockeysticks, oude autobumpers en allerlei andere voorwerpen die als ondersteunende palen kunnen dienen.
De tunnels, geschreven door Dave Eggers, leest erg vlot door de spanning in het verhaal en zijn unieke schrijfstijl. De hoofdpersonages worden erg realistisch weergegeven door hun typische eigenschappen en manier van denken. Zo was Gran niet erg onder de indruk toen Catalina hem wilde schoppen uit frustratie. Immers: ‘Gran wist dat stompen en schoppen geen hoogontwikkeld gedrag was. Degene die stompt of schopt, kan zich niet uitdrukken zoals mensen dat doen, maar zoals holbewoners of wilde dieren.’
De hoofdstukken zijn kort, wat maakt dat het boek ook geschikt is voor minder sterke lezers. Ook wordt de tekst vaak afgewisseld met de prachtige tekeningen van Aaron Renier, die het verhaal nog meer versterken.
De tunnels laat zien dat door de kracht van vriendschap mensen uit Carrousel zich met elkaar verbonden voelen. Het is daardoor een mooi verhaal over het vinden van vrienden op onverwachte plekken en bovenal hoop.

Boekgegevens

Dave Eggers, De tunnels, vertaling: Karin Pijl, Uitgeverij Moon, 349 pagina’s (€ 16,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant mei 2018.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven