Kort maar krachtig

Een kickass hoofdpersonage met een baan bij de politie, loverboys en veel actie; deze elementen zijn allemaal te vinden in Eva Burgers’ Kaya Crime: de strijd om de macht. Het is het eerste boek in een nieuwe crimeserie voor volwassenen.

Het verhaal gaat over Kaya Elysee, een drieëntwintigjarige vrouw die werkt op het politiebureau aan de Koninginneweg in Amsterdam. Samen met haar collega’s is ze al maandenlang bezig met een zaak over loverboys, maar het begint erop te lijken dat iemand vertrouwelijke informatie lekt naar een criminele organisatie. Kaya komt onder verdenking te staan, maar zij en haar partner Chris zijn vastberaden haar onschuld te bewijzen.

Deze nieuwe boekenserie van Eva Burgers is een erg leuk initiatief, dat niet makkelijk in een hokje te plaatsen is: de buiten- en binnenkant van het boek passen niet direct in de volwassenenliteratuur, maar het verhaal hoort ook niet echt thuis binnen de genres van young en new adult. Hierdoor heeft de serie wel een groot crossover-appeal voor zowel jongeren als volwassenen. Voor jongeren is het boek geschikt als ze zich willen wagen aan een boek met een ouder hoofdpersonage en ‘volwassenere’ onderwerpen. Voor volwassenen is het boek juist geschikt als ze iets zoeken dat vlot is geschreven maar nog steeds serieus en spannend is.

Het tempo dat in het toch al vrij dunne boek wordt aangehouden maakt dat het verhaal in één dag uit te lezen is. Eva Burgers komt snel ter zake in haar korte maar krachtige verhaal. De opeenvolgende gebeurtenissen zijn redelijk eenvoudig en ietwat voorspelbaar; een complexer verhaal zou een grotere indruk achterlaten. Een leuke toevoeging is dat Kaya vluchtig praat over haar schrijfambities en daarbij ook J.K. Rowling noemt. Vooral voor mensen die deel uitmaken van de Harry Potter-generatie (zoals ik) kan dit een gevoel van verbondenheid creëren met het personage.

Het einde van De strijd om de macht verwijst meteen naar een nieuwe zaak over brandstichting waarbij één persoon is omgekomen. Wie wil weten hoe dit afloopt, hoeft gelukkig niet te wachten: Tot de dood ons scheidt, het tweede boek in de Kaya Crime-reeks, ligt al in de winkels.

Foto: Eveline van Rhijn

Kaya Crime

Boekgegevens

Eva Burgers, Kaya Crime: de strijd om de macht, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 0981 3 (€ 9,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie april 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven