Kookboek van het Jaar Verkiezing 2015: heerlijke kookboeken in Rotterdam

Move over, Amsterdam: voor het culinaire hart van Nederland moet je toch echt in Rotterdam zijn. Geen wonder dus dat op 12 november de prijsuitreiking van de Kookboek van het Jaar Verkiezing georganiseerd werd in de Rotterdamse Markthal.

Daar, in restaurant Fellini, verzamelde zich een honderdtal gasten en een stel zenuwachtige genomineerden. Wiens kookboek zou vandaag door de vakjury uitgeroepen worden tot Kookboek van het Jaar? En wie zou er naar huis mogen gaan met publieksprijs de Gouden Garde?

De uitreiking van deze belangrijke prijzen werd voorafgegaan door een aantal interessante speeches. Initiatiefneemster Fusina Verloop, stralend in een zwart Japans jurkje, vertelde trots over alles wat ze met het Kookboek van het Jaar en de daaraan voorafgaande Kookboeken7daagse bereikt heeft, met journalistieke aandacht in het Achtuurjournaal als hoogtepunt. Daarna volgden verschillende presentaties, waaronder een praatje over de tentoonstelling Aan tafel, die momenteel te zien is in Museum Meermanno in Den Haag.

44-DSC_5963Het officiële gedeelte van de prijsuitreiking ging van start met het toekennen van de Youth Food Movement award voor het meest duurzame kookboek van 2015. De twee vertegenwoordigers van de Youth Food Movement maakten bekend dat deze prijs dit jaar gaat naar Liever Lokaal, 365 dagen per jaar van Annette van Ruitenburg en René Zanderink. Volgens de jury is dit boek een lofzang op de Nederlandse eetcultuur. ‘De nadruk ligt op lokaal en relatief onbekende producten met een duidelijke uitleg waar ze te verkrijgen zijn en hoe te bereiden,’ aldus de jury.

Vervolgens mocht Fusina Verloop bekendmaken dat de Gouden Garde 2015 is gewonnen door De veldkeuken, het kookboek van Femke de Winter en René van der Veer. De samenstellers van het boek én hun aanwezige familieleden juichten van geluk toen ze hoorden dat zij als winnaars uit de bus kwamen. In De veldkeuken vind je meer dan zeventig recepten voor het maken van heerlijke taarten, salades en quiches. Ook leer je van alles over het bakken van brood. Dit alles komt uit de koker van de mensen achter De Veldkeuken, een karakteristieke eetplek in Utrecht. Alles wat het omringende landgoed Amelisweerd aan lekkers te bieden heeft, komt er op tafel. Biologisch geteelde groenten, kruiden, bloemen en fruit uit de eigen moestuinen. In De Veldkeuken worden er sinds jaar en dag even eenvoudige, als heerlijke gerechten mee gemaakt. In dit kookboek lees je hoe je ze zelf thuis kunt bereiden.

43-DSC_6150Ten slotte kwam de vakjury aan het woord, en werd eindelijk bekend wie hét Kookboek van het Jaar 2015 schreef: Russell Norman met zijn boek Spuntino. In 2013 won de Britse chef deze prijs ook al met zijn boek Polpo. Volgens de jury heeft Norman een boek geschreven dat voor de professional én de thuiskok interessant is. ‘De recepten zijn verleidelijk, hongerig makend, sommige uitdagend maar nooit ondoenlijk. De thuiskok vindt er snacks, comfortfood, salades en hoofdgerechten om gezin, vrienden of zichzelf te verwennen. De chef-kok vindt er kilo’s inspiratie voor zijn eigen kaart. Ingewikkelde apparatuur is voor de recepten niet nodig. Een goeie visboer, slager of andere speciaalzaak soms wel. Maar dat schrikt de enthousiaste thuiskok van nu niet meer af.’ Ook was er lof voor de vormgeving en de goede afwisseling van fotografie, recepten en tekst: ‘Een kijk-, lees-, kook- en adresboek in één!’

Dat Norman zelf niet bij de uitreiking aawezig kon zijn, mocht de pret in Rotterdam niet drukken: een medewerker van Uitgeverij Karakter accepteerde de prijs vol trots. En de gasten? Die maakten zich op voor het diner dat in Fellini geserveerd zou gaan worden. Want als het Kookboek van het Jaar bekend is gemaakt, kun je nog maar één ding doen: lekker eten!

Foto’s: Hannie van Herk

Spuntino

Boekgegevens

Russell Norman, Spuntino, Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 452 1161 9 (€ 29,99)

Liever lokaal

Boekgegevens

Annette van Ruitenburg, Rene Zanderink, Elsje Bruijnesteijn, Liever lokaal. 365 dagen per jaar, Fontaine Uitgevers, ISBN 978 90 595 6489 3 (€39,95)

veldkeuken

Boekgegevens

Femke de Winter, Rene van der Veer, Juliette Brorggreve, Miriam Bruinooge, De veldkeuken, het kookboek, Uitgeverij De Veldkeuken, ISBN 978 90 902 9129 1 (€ 24,95)

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven