Knutselen met de natuur

Wist je dat je met schelpen, bloemen, dode bladeren, besjes en takjes heel leuk kunt knutselen? In Tekenen met takken staan allerlei tips voor wat je allemaal kunt maken met dingen die je in de natuur kunt vinden.

Je hebt vast weleens schelpen verzameld op het strand of in het bos gezocht naar eikels, kastanjes en mooie gekleurde bladeren. Misschien heb je ze ook wel mee naar huis genomen. Je kunt ze dan natuurlijk bewaren in een doos. Maar je kunt er ook allerlei leuke dingen mee maken. Met schelpen kun je bijvoorbeeld een mooie ketting maken en van een dennenappel maak je een grappig uiltje. In elk seizoen kun je weer andere dingen vinden en dus ook weer andere knutsels maken. Soms kun je met je kunstwerk de natuur ook weer helpen, bijvoorbeeld door een restaurant voor vogels in te richten.
In Tekenen met takken wordt goed uitgelegd hoe je iets moet maken. Zo kan iedereen het. Op de vrolijke foto’s zie je hoe je knutselwerk er uiteindelijk moet gaan uitzien. In het boek worden ook tips gegeven over waar en hoe je het beste kunt zoeken naar materialen en hoe je ze goed kunt bewaren.
In Tekenen met takken vind je dus allerlei knutseltips, maar ook heel veel leuke weetjes over de natuur. Zo leer je van alles over hoe uilen en bijen leven, over patronen waarin paddenstoelen groeien of hoe een schaap wordt geschoren.
Met Tekenen met takken heb je binnen en buiten het hele jaar door plezier!

Wil je een keer iets uitproberen? Hieronder zie je hoe je een herfstslinger van bladeren maakt.

Herfstslinger

Mooie herfstbladeren kun je gebruiken om een vrolijke herfstslinger te maken.

Bladeren

Wat heb je nodig?

  • herfstbladeren
  • verf in alle kleurenblad

eventueel:

  • touwtje
  • stiften

Vooraf:
Droog de bladeren in een bloemenpers of in een krant onder een stapel boeken.

  1. Maak mooie patronen op de bladeren met felle kleuren. Gebruik geen water, zodat je kleuren helder blijven.
  2. Je kunt ook een dier van je blad maken. Misschien moet je hier en daar wat knippen in het blad. Wat zie jij in jouw blad?dier
  3. Als de bladeren klaar zijn, kun je ze aan een touwtje hangen als een gezellige herfstslinger! Je kunt ook de bladeren nog versieren met stift.

TIP Je kunt ook een naamslinger maken. Schrijf op ieder blad een letter en maak zo een mooie slinger met jouw naam erop!

Natuurweetje

Bladeren hebben allemaal kleine vaatjes, nerven genoemd. Door deze nerven krijgt het blad water en voedingsstoffen. De nerven die je kunt zien en voelen, zijn de hoofdnerven. Maar er zijn heel veel kleine vertakkingen en zo is uiteindelijk het hele blad ermee bedekt. Wil je eens zien hoe dat eruitziet en werkt? Pluk dan een vers blad van een boom of struik en zet dit in een glaasje water met kleurstof erin; je kunt hiervoor voedingskleurstof of ecoline gebruiken. Kies een kleur die afwijkt van de kleur van het blad. Je ziet het blad de kleur opnemen. Eerst zie je de kleur alleen in de hoofdnerven verschijnen, en na een tijdje ook in de rest van het blad. Uiteindelijk is het hele blad gekleurd met kleurstof.

 

19 Tekenen met takken cover

Boekgegevens

Saskia Koper & Barbara Rijpkema, Tekenen met takken, Uitgeverij KNNV, ISBN 978 90 501 1541 4 (€ 19,95)

Dit artikel verscheen eerder in de BKJunior, editie oktober 2015.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven