Ketelbinkie na veertig jaar nog altijd fris

Toen televisie nog in de kinderschoenen stond, groeide de babyboomgeneratie op met de avonturen van Pipo de clown en zijn vrouw Mamaloe. Deze serie werd geschreven door Wim Meuldijk (1922-2007). Weinigen weten dat Meuldijk zijn carrière begon als maker van strips.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht Meuldijk Ketelbinkie, een tekststrip over een jongetje met een immense apenkracht. Tot de tweede helft van de jaren vijftig schreef en tekende Meuldijk veertig verhalen in deze reeks. Deze werden in diverse kranten gepubliceerd en ook was er een aantal jaar een eigen blad: de Ketelbinkiekrant.

Begin jaren zeventig kreeg Ketelbinkie een tweede leven in het weekblad Donald Duck. Dit keer als balloonstrip aanvankelijk getekend door Jan van Haasteren (1973-1975), later door Jan van der Voo (1975-1979). De strips verschenen nooit in album. Veertig jaar later durft de gloednieuwe uitgeverij Favoriet het aan deze balloonstrips in album uit te geven. Sinds enkele weken ligt het eerste album in de schappen met daarin de eerste twee verhalen die Jan van der Voo tekende.

Het album begint met De Frietvulkaan. Daarin stuiten Ketelbinkie en Baas Bravo op een eiland vol piraten die zich te goed doen aan friet. De friet wordt gebakken door zeemeermin Frieda en haar drie dochters. De dames worden gevangen gehouden om de piraten te voorzien van hun lievelingskostje. Ketelbinkie en Baas Bravo bevrijden de zeemeerminnen. Uiteindelijk slaat de vonk over tussen Baas Bravo en Frieda en zij beginnen aan het eind van dit verhaal samen een friterie.

In Het Krieltoernooi komt Ketelbinkie ongelukkigerwijs terecht in de luchtballon van meneer Kneuzel. Na een paar dagen landt het tweetal in Asnia, een ver en onbekend land. Daar wordt Ketelbinkie na een paar proeven tot vorst gekroond. In deze hoedanigheid neem hij deel aan het toernooi en weet hij de drie buurlanden te veroveren.

De Ketelbinkiestrips zijn gemaakt voor de jeugd van veertig jaar geleden, maar ze hebben de tand des tijds prima doorstaan. Door het tijdloze karakter van de verhalen en het vakmanschap waarmee Van der Voo ze in beeld heeft gebracht, zijn deze strips nog steeds aangenaam om te lezen. Jammer is wel dat de originele films en/of platen niet meer te vinden waren. De pagina’s zijn waarschijnlijk één op één gescand vanuit de Donald Duck en geretoucheerd. Hierdoor zijn de kleuren wat aan de fletse kant en combineren niet helemaal met de nieuwe (computer)lettering. Misschien valt er bij het volgende album wat aan te doen.

Verder wordt enige achtergrondinformatie node gemist in deze uitgave. Informatie over de verschijningsdata van de verhalen in Donald Duck, bijvoorbeeld. Dit om de authenticiteit van de strips te benadrukken.

ketelbinkie

Boekgegevens

Wim Meuldijk & Jan van der Voo Ketelbinkie 1 – De frietvulkaan / Het krieltoernooi, Uitgeverij Favoriet, ISBN 9789491987007, (€ 12,50)

© beeld: Jan van der Voo

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven