Kameleon in stripvorm

Wie is er niet opgegroeid met de avonturen van De schippers van de Kameleon? Na de boekenserie en twee films komt er nu ook een strip over de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer. Het tekenwerk wordt verzorgd door niemand minder dan Dick Matena.

Stukgelezen heeft stripmaker Dick Matena de boeken over de beroemde Friese broers en hun schip. Ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van Uitgeverij Kluitman nam de tekenaar daarom het initiatief om een strip te maken van een van zijn favoriete jeugdboeken. ‘Dick Matena was voor ons geen vreemde,’ vertelt Otto Wollring van uitgeverij Kluitman. ‘Eerder verstripte hij al andere klassieke kinderboeken van onze uitgeverij, zoals Dik Trom en Pietje Bell. Dick kwam nu zelf met het idee om in ons jubileumjaar ook een strip te maken van het eerste boek uit de Kameleonserie.’

Van de strip verschijnen vier versies: een paperbackversie, een hardcover en een gelimiteerde artist edition inclusief zeefdruk. ‘Tot slot is ook besloten tot een versie in het Fries,’ aldus Wollring. ‘De strip is zowel leuk voor de huidige jeugd als voor de oude liefhebbers van de Kameleonboeken, die nu vijftig, zestig jaar oud zijn. En dankzij de limited edition met zeefdruk komen ook de Matenafans aan hun trekken.’ Volgens Wollring blijft het bij een Kameleon-strip: ‘Er zijn momenteel geen plannen om van meer delen een strip te maken. Maar het zou wel kunnen dat onze uitgeverij meer met strip gaat doen. Strips zitten duidelijk in de lift en voor ons is dit een mooie test om te zien wat wij ermee kunnen.’

Wie meer Kameleon wil, kan deze vakantie terecht in het Fries Museum in Leeuwarden. Daar werd op 4 juni de tentoonstelling De Kameleon en het raadsel van de zilveren vork geopend.  Jeugdsentiment voor volwassenen en voor kinderen vooral heel leuk en spannend. Zo kun je in het museum zelf een opwindend Kameleon-avontuur beleven door een kaart met raadsels op te lossen. Op die manier krijg je de geheime code in handen die toegang geeft tot de oplossing van het raadsel van de zilveren vork.

Ouders en andere volwassenen kunnen ondertussen genieten van manuscripten van Hotze de Roos, de schrijver die de Kameleon heeft bedacht. Ook zijn er originele illustraties van onder andere Gerard van Straaten en Ruud Hameeteman te zien. En natuurlijk toont de expositie schetsen en pagina’s uit de strip.

Voor meer informatie over de tentoonstelling: www.friesmuseum.nl

 

Kameleon

Boekgegevens

Dick Matena en H. de Roos, De schippers van de kameleon, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 6761 5 (€ 8.95) (ook verkrijgbaar in hardback en artist edition)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2014.

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven