Harland Awards: een kijkje in de schatkamer

Het fantastische boek wordt nog wel eens veronachtzaamd en vergeten. Dit geldt dubbel voor Nederlandse fantastische fictie. Ten onrechte; er is een weelde aan schitterende Nederlandse fantasy, magisch realisme en sciencefiction.

Gelukkig zijn er de Harland Awards om dit genre in het zonnetje te zetten. Sinds 2015 is er niet alleen een prijs voor verhalen, maar ook voor de beste roman. Welke boeken staan er op de shortlist? En wat maakt deze boeken zo bijzonder?

Auke Hulst – Slaap zacht, Johnny Idaho
Het eerste boek op de shortlist gaat over Johnny Idaho, een jongeman met een voorliefde voor Moby Dick, die met wetenschapper Hatsu Hamada en de doodzieke bankier Willem Gerson op zoek gaat naar de sleutel tot het eeuwige leven. Het vertelperspectief wisselt tussen deze personages en het verhaal speelt zich af in het dystopische, futuristisch eilandenrijk De Archipel. Hulst maakt van de Archipel een karikatuur van onze eigen maatschappij en maakt daarbij gebruik van verwijzingen naar (Amerikaanse) popcultuur. Kennis van deze popcultuur geeft een leuke tweede laag aan het boek, maar ook zonder deze inzichten is Slaap zacht Johnny Idaho een meeslepend verhaal dat de grote thema’s niet schuwt.

Isabel Hoving – De een na laatste dood van het meisje Capone
Het is het jaar 2099. Europa is inmiddels overstroomd en het zestienjarige weesmeisje Ewa Capone is op de vlucht. Ze weet niet waarom, maar er zitten twee agenten achter haar aan. Wat volgt is een spannende race door de wereld van de eenentwintigste eeuw, met allerlei innovaties, toekomstige straattaal en dystopische maatschappelijke misstanden. Hoving legt de futuristische termen in het boek verder niet uit. Dit heeft een zeer prikkelend effect; het dwingt de lezer tot zelf nadenken. Al met al een bijzonder intelligent young adult-boek.

Mara Li – De stem van de zee
Ook De stem van de Zee speelt in de toekomst. In dit geval is een groot deel van de mensheid uitgeroeid door een epidemie. In deze wereld wordt het vissersdorp waar Nimue met haar kleine broertje woont door een vloedgolf weggevaagd. Het tweetal besluit op zoek te gaan naar hun moeder, die Nimue alleen maar uit verhalen kent. Gaandeweg leert ze meer over haar eigen verleden en dat van haar familie. De Stem van de zee is een mooi verhaal waar je even de tijd voor moet nemen, maar dat betaalt zich dubbel en dwars uit in spanning en leesplezier.

Jos Weijmer, J. Sharpe – Gebroken geheugen
Gebroken Geheugen speelt niet in de toekomst, maar dat maakt het boek niet minder bevreemdend. Tim Hall wordt wakker in een vliegtuig. De lichten zijn uit en in het vliegtuig is er alleen een negenjarig meisje aanwezig. Samen gaan ze op verkenning uit en komen ze tot de ontdekking dat ze in het hiernamaals terecht zijn gekomen. Het boek doet aanvankelijk denken aan het verhaal De engelieren van Stephen King, maar krijgt gelukkig een eigen draai. Zeker aan te raden voor fans van de meester van de horror.

Jeroen van Unen – De Nachtuilen
De Nachtuilen is een mooi voorbeeld van magisch realisme: een verhaal over onze eigen wereld met een magische twist. Het boek gaat over de Denari-eilanden, die gewoon in de ‘normale wereld’ bestaan, maar zowel de lezer als hoofdpersoon Tobias hebben nog nooit van deze archipel gehoord. Samen ontdekken ze deze nieuwe wereld en leren ze over Tobias’ rol in het beslechten van een eeuwenoude magische strijd. De nachtuilen is overigens het eerste deel van een nieuwe serie. Liefhebbers van Harry Potter zullen niet teleurgesteld raken.

Harland awards nominaties

Boekgegevens

 • Auke Hulst, Slaap zacht, Johnny Idaho, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 4142 483 9 (€ 19,99)
 • Isabel Hoving, De een na laatste dood van het meisje Capone, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 451 1833 8 (€ 17, 99)
 • Mara Li, De stem van de zee, Uitgeverij Storm Publishers, ISBN 978 94 920 9809 2 (€ 14,95)
 • Jos Weijmer en J. Sharpe, Gebroken geheugen, Uitgeverij Zilverspoor, ISBN 978 94 630 8011 8 (€ 18,95)
 • Jeroen van Unen, De Nachtuilen, Uitgeverij Luitingh Sijthoff, ISBN 978 90 245 6939 7 (€ 16,99)
 • Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2016

  Berichten gemaakt 5328

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gerelateerde berichten

  Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

  Terug naar boven