Interview Mylo Freeman: ‘Iedereen snapt meteen waar het over gaat’

Tijdens de Kinderboekenweek kun je naast het Kinderboekenweekgeschenk ook de speciale kleuteruitgave kopen: het prentenboek Tweeling!. Mylo Freeman schreef een verhaal over een bijzondere tweeling en tekende ook nog alles zelf. Ze vertelt meer over het kleurrijke boek. 

Door Mireille Bregman 

Mylo Freeman heeft inmiddels zo’n zestig boeken op haar naam staan. Direct na haar studietijd op de Rietveldacademie is ze begonnen met het bedenken en illustreren van kinder- en prentenboeken. De serie over prinsesje Arabella wordt wereldwijd in vertaling uitgegeven. Tijdens de Kinderboekenweek die begin oktober plaatsvindt, is haar prentenboek Tweeling! exclusief te koop in de boekhandel.  
Freeman vertelt over het moment dat ze hoorde dat zij was uitgekozen als auteur voor de Kinderboekenweek: ‘Op een dag belde de CPNB, de organisator, met de vraag of ik een week later naar kantoor kon komen. Daar was ik wel verbaasd over, tegelijkertijd kreeg ik een bepaald vermoeden. Uiteindelijk zat iedereen daar met een big smile en toen had ik door dat ik het prentenboek voor de Kinderboekenweek mocht maken! Natuurlijk ben ik ontzettend blij. Je krijgt ineens een groot podium waarmee je veel kinderen en ouders kunt bereiken. Het is een grote eer!’ 

Twins Day  
Het prentenboek moet in korte tijd gemaakt en geproduceerd worden, dus Freeman moest snel een boekidee hebben. Waar haalde ze haar inspiratie vandaan? ‘Ik was na het boek Prinses Arabella in het museum bezig over kunst en wilde iets met Rembrandt doen. Toen kwam ik een bericht op internet tegen over de jongens Myles en Tanner. Myles wilde Twins Day, een speciale dag voor tweelingen in Amerika, vieren met klasgenoot Tanner. Hij had tegen zijn moeder gezegd dat ze samen in dezelfde kleren naar school wilden, omdat Tanner sprekend op hem leek. Toen zij met de kleding op school kwam, zag ze dat Tanner een jongen met een bruine huidskleur was en dat de twee jongens in uiterlijk helemaal niet op elkaar leken.’  
De auteur zag hier meteen een geschikt verhaal in voor de Kinderboekenweek. ‘Het is zo’n aandoenlijk verhaal over vriendschap, iedereen snapt direct waar het over gaat. Je kunt er op meerdere niveaus met kinderen en volwassenen over spreken. Het is een verhaal dat direct uit kinderen komt en daarom zal het ook andere kinderen aanspreken. Toen ik eenmaal dit verhaal had gevonden, was het prentenboek in een paar maanden klaar. Myles en Tanner hebben zelf het boek nu ook gekregen en ze zijn er heel enthousiast over.’ 
Freeman heeft met haar oeuvre een duidelijk doel voor ogen, en daar sluit ook dit boek perfect op aan. ‘Wat dit prentenboek gemeen heeft met bijvoorbeeld de serie over prinsesje Arabella, is een donkere hoofdpersoon. Ik ben voor meer etnische diversiteit in kinder- en prentenboeken. Er is veel onwetendheid over het gegeven dat niet alle kinderen zich kunnen identificeren met personages. Arabella heb ik gemaakt nadat ik hoorde over een donker meisje dat niet de hoofdrol in een toneelstuk wilde spelen. Er bestonden volgens haar geen donkere prinsesjes. Dat moet veranderen.’ 

Eigen signatuur 
Wie Tweeling! ziet, valt het vrolijke kleurgebruik op. Ze gunt me een blik op haar werktafel: vol met potjes gekleurd water en veel kwasten. Hoe maakt Freeman haar tekeningen? ‘Ik gebruik ecoline, bleekwater en zout. Met ecoline kun je veel. De kleuren zijn zo mooi, ik gebruik ze altijd als basis. Je kunt kleuren creëren en wegbleken en er veel mee experimenteren. Ik wil eigenlijk nog eens een computercursus volgen om op een andere manier prenten te maken, maar het komt er nooit van. Aan de andere kant: ecoline is mijn eigen signatuur, je herkent er mijn werk aan. Ik zit ook vaak vol met nieuwe ideeën waarbij ik ecoline goed kan gebruiken, dus eigenlijk heb ik er geen tijd voor!’ 
Als ze niet aan het tekenen of schrijven is, staat de auteur graag voor de klas. ‘Als ik een workshop geef, lees ik voor en geef ik vaak een tekendemonstratie, dus ook met ecoline. Dat levert altijd leuke reacties op, want dan wordt een verhaal “echt”. Tegelijk kan ik over de boeken vertellen en hoe ik eraan werk. Ook heb ik poppen laten maken naar aanleiding van Arabella. De vragen volgen dan vanzelf. Ik heb echt een leuk beroep: kinderen zijn zo spontaan en leuk om mee te werken!’ 
Freeman heeft een drukke planning tijdens de Kinderboekenweek. ‘Eerst doe ik de opening en in de dagen erna ga ik van Groningen naar Zeeland. Wist je dat er ook een toneelstuk geschreven is over Tweeling!?  Het heet Robbie en Roef, naar de hoofdpersonen. Op 4 oktober gaat het in première in theater Zuidplein in Rotterdam en daarna toert het theatergezelschap rond. Zelf heb ik ook de ontwikkeling van het stuk mee mogen maken. Ik ben in de Kinderboekenweek natuurlijk vooral benieuwd naar de reacties van de kinderen, hoe ze over Tweeling! denken en praten. Het is juist voor hen geschreven!’  

De Kinderboekenweek vindt plaats van 30 september t/m 11 oktober. Kijk op www.kinderboekenweek.nl wat er allemaal te doen is.

 

Boekgegevens

Mylo Freeman, Tweeling!, Uitgeverij Rubinstein i.s.m. CPNB, 36 pagina’s (€ 7,25)

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie september 2020

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven