Bollyfood: musical of toch een documentaire?

Als je Bollyfood optilt (het is loodzwaar) waan je je in een fantastische, kleurrijke wereld. De achterflap belooft je mee te nemen op de reis van auteur Jean-François Mallet naar Indiase kruidentuinen en theeplantages en wijken in Londen in Parijs. Maar gaan we wel op reis?

Door Sonja Wessels

Alle ingrediënten voor een bijzonder kookboek liggen klaar: overweldigende foto’s en maar liefst honderd recepten. Het boek is opgedeeld in overzichtelijke hoofdstukken. In de inleiding is een groot deel gewijd aan specerijen – waarin peper en kardemom specifiek worden toegelicht – met heel veel prachtige foto’s en illustraties. Er is niks mis met de informatie, maar het is allemaal wat schools en encyclopedisch, nergens proef je iets van toevoeging van de schrijver, terwijl hij toch journalist en chef-kok is.

Na de inleiding volgen de recepten, handig onderverdeeld in categorieën als hapjes, vegetarische gerechten, broodsoorten en drankjes. Aan het begin van de hoofdstukken krijg je extra informatie, maar ook hier kreeg ik het idee dat ik een spreekbeurt aan het lezen was, in plaats van het verhaal van iemand die in het Indiase leven is gedoken.
Er is tussendoor ook nog aandacht voor verschillende typisch Indiase zaken zoals Dabba Wallah (het bij-zondere lunchbezorgsysteem) en Little India in Londen. Ook hier is de tekst echter weer zo droog en zakelijk, het was veel interessanter geweest als er iets van Jean-François in terug te vinden was geweest, over zijn indrukken en zijn ervaringen. Ik heb zelf door India en Sri Lanka gereisd en weet hoe overdonderend India is, maar dat voel je in dit boek niet echt en dat is wat mij betreft echt een gemiste kans.

De recepten zijn in Bollyfood zijn overigens prima. Ze zijn eenvoudig en goed beschreven, en – ik zeg het nog maar een keer – de foto’s zijn geweldig. Een van mijn favoriete gerechten is de biryani, lekker met je handen eten van een bananenblad. Die heb ik gemaakt en hij was prima. Ook een curry en een tikka masala mochten niet ontbreken. Ik koos voor de ghost palak (lamscurry met spinazie), simpel te maken en heel smakelijk, en de tikka met zeeduivel, heerlijk mild en zacht.
Bollyfood is dus een heerlijk boek om te hebben voor de recepten en de foto’s, maar ik blijf het jammer vinden dat er geen belevenissen en inzichten van de schrijver instaan.

Boekgegevens

Jean-François Mallet, Bollyfood. De Indische keuken in 100 recepten, Uitgeverij Lannoo, 416 pagina’s (€ 39,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2017

Berichten gemaakt 5312

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven